Toată lumea foloseşte ţelina în bucătărie, în diferite feluri, însă puţin stiu că ea se poate folosi şi ca o plantă medicinală. Ţelina este originară din sudul Europei, era cunoscută de greci încă din Antichitate, iar cu 500 de ani i.H. chinezii o foloseau deja în bucătărie. De la ea se poate consuma atât rădăcina, cât şi tulpina sau frunzele şi are diverse efecte terapeutice.
Telina se poate folosi ca şi afrodisiac
Ţelina este cunoscută ca fiind un remediu împotriva impotenţei şi a frigidităţii. Se pare că această reputaţie de stimulent sexual i se trage de la efectele sale vasodilatatoare. În plus această legumă conţine numeroase vitamine, săruri minerale şi oligoelemente cu rol important în refacerea şi reglarea funcţiilor sexuale.
Telina reduce nivelul hormonului de stres
Deasemenea, reduce nivelul hormonului de stres. Ţelina conţine anumiţi compuşi care relaxează pereţii arterelor, astfel că sângele poate circula prin vase la o presiune mai mică. De asemenea, ei reduc nivelul hormonului de stres, unul dintre factorii care determină constricţia vaselor de sânge. Acţiunea benefică ţelinei asupra tensiunii arteriale se datorează mineralelor pe care le conţine (potasiu, calciu şi magneziu. De aceea ideal e să bei dimineaţa pe stomacul gol, o jumătate de pahar de suc de ţelină proaspăt stors, timp de două-trei săptămâni.
Telina scade colesterolul
Ţelina se poate folosi pentru a putea să scadă colesterolul. Acest lucru a fost demonstrat în urma unor teste făcute pe animale. Într-o perioadă de opt săptămâni, extractul de ţelină s-a dovedit că a făcut miracole.
Telina combate depresia
Totodata, ţelina combate depresia. Ţelina este recunoscută pentru capacitatea de a reechilibra sistemul nervos, fiind folosită ca şi remediu împotriva tulburărilor că depresia, nervozitatea şi insomnia. Seminţele de ţelină, consumate sub formă de infuzie, au efecte calmante, sedative, tranchilizante.
Ţelina reduce hipertensiunea arterială
Este o plantă cu o valoare energetică remarcabilă datorită conţinutului bogat în vitamine (A, B, C, K), minerale (magneziu, fier, cupru, iod, mangan, calciu) şi acid folic. Potasiul şi calciul din compoziţie, precum şi efectul său diuretic joacă un rol important în prevenirea şi reducerea hipertensiunii arteriale. Pentru a beneficia de puterile sale vindecătoare trebuie să o foloseşti crudă, gătită sau sub formă de suc.
Ţelina ameliorează durerile cauzate de reumatism
O cură intensivă cu suc de ţelină este eficientă împotriva reumatismului, artritei şi gutei. Pentru asta e bine să consumi o jumătate de pahar pe zi în care se adaugă o linguriţă de suc de lămâie, timp de 15-20 de zile. În plus, sucul de ţelină este util şi în cazul durerilor de cap, al crampelor musculare, al oboselii sau al obezităţii, dar ameliorează şi durerile de articulaţii.
Telina stimuleaza functia renala
Deasemenea, stimulează funcţia renală. Ţelina asigură o bună funcţionare a rinichilor şi elimină toxinele din sânge. Datorită potasiului şi sodiului are acţiune diuretică şi depurativă. Acestea stimulează producerea de urină şi ajută la eliminarea excesului de lichide din ţesuturi. În plus, prin prisma proprietăţilor antiseptice şi antiinflamatorii, combate şi previne infecţiile tractului urinar.
1 Comment
greu cu paronimele. “originala din…” iti cam taie cheful sa parcurgi articolul.