Mutarea cabinetelor private în spitalele de stat ar aduce beneficii pacienţilor, dar şi unităţilor sanitare.
Managerul Spitalului Municipal din Timişoara, Octavian Mazilu spune că proiectul Ministerului Sănătăţii de a înfiinţa cabinete private în unităţile spitaliceşti de stat vine pentru a diversifica opţiunile pacienţilor în privinţa alegerii medicului şi a modalităţii în care să fie tratat.
“Aceste cabinete medicale trebuie să fie înfiinţate în urma unei analize care trebuie să privească şi categoria de spital şi, binenţeles, individual, pe fiecare spital în parte- necesarul de spaţiu, activitatea spitalului respectiv, numărul de medici specialişti şi disponobilitatea acestora de a face acest lucru. Toate acestea trebuie avute în vedere în momentul în care într-un spital se vor înfiinţa asemenea cabinete. Rămâne de văzut intervalul de timp pe care se înfiinţează aceste cabinete pentru că în urma unor contracte pe termen mai lung se blochează şi posibilitatea de decizie a managerilor de a înfiinţa alte servicii şi de a diversifica oferta spitalului pe alte specializări. Practic cred că este o măsură bună, dar ea trebuie bine aplicată şi cred că cel mai bine ar fi de la caz la caz.”
Medicii vor putea practica medicina în sistem privat, în acelaşi spital
Spitalele se vor transforma în cei mai mari furnizori de sănătate, anunţă oficialii Ministerului. Mai mult, şi medicii vor avea mai multe variante de lucru. Prin acest proiect de lege, după ce vor fi de gardă la stat, cadrele medicale vor putea practica medicina şi în sistem privat, în acelaşi spital.
“Eu mă număr printre cei care practică medicina la stat şi cred că este totuşi o problemă de spitale pilot să se verifice dacă acest lucru va fi soldat cu rezultate clar mulţumitoare. În principiu da, ideea de la care se porneşte este că medicul nu se va mai duce într-o altă locaţie, el va fi prezent în spital şi cu cât medici sunt mai mult prezenţi în activitatea şi viaţa spitalului cu atât acel spital funcţionează mai bine.”
Actul normativ mai prevede că din ce se încasează la privat 10% va reveni spitalului, 60% medicului sau echipei şi 30% personalului auxiliar.
Pentru început, proiectul va fi implementat şi va funcţiona pilot în 12 unităţi sanitare din ţară.
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala