Calculii renali, sau pietrele la rinichi, o problema frecvent intalnita nu doar la tineri, pot fi evitati prin consumul mare de lichide. Atunci cand, insa, s-au format, calculii pot fi extrasi sub diferite forme. Marimea si localizarea calculilor sunt cele care determina si simptomatologia.
“Calculii renali sunt concretiuni, sunt aglomerari de minerale, pietre care se formeaza in urina, intr-o urina concentrata. Conditia cea mai importanta pentru ca sa se formeze pietrele la rinichi este ca urina sa fie concentrata. De aceea si sfaturile fiecarui urolog catre pacientii lui, de a bea multe lichide”, explica dr. Dorin Claici, medic primar urolog.
Calculii renali nu se formeaza in urina diluata
Din punctul de vedere al compozitiei chimice a acestor pietre la rinichi, marea lor majoritate sunt formati din oxalati de calciu. Mai sunt o parte, tot asa, destul de bine reprezentati, care sunt calculii de acid uric. In litiaza urica, in calculii de acid uric inervin, sigur, si obiceiurile alimentare.
Astfel, litiaza de acid uric este apanajul oamenilor care mananca multa carne si multa proteina, de aceea este mai frecvent intalnita in Banat decat in alte regiuni ale tarii.
Ca si marime, ei pot fi de la trei, patru milimetri pana la calculi foarte mari. Localizarea este foarte importanta, unde anume la nivelul aparatului urinar sunt localizati calculii”, spune dr. Dorin Claici.
Simptomatologia este diferita in functie de locul si de marimea unde se afla calculii renali
“De obicei, calculii mai mici sunt mai galagiosi. E o regula. Acei calculi care stau in rinichi nu produc simptome, sau simptomele sunt minime si pot exista – eu stiu ca poate parea putin credibil – , dar exista oameni care poarta calculi mari cu ei si nu stiu ca ii au. Ii descopera accidental la un consult ecografic sau la un consult urologic.”, spune dr. Dorin Claici.
Durerea este, poate, cel mai important simptom care insoteste litiaza urinara, iar durerea este de obicei data de distensia brusca a capsulei renale. Rinichiul este invelit intr-o capsula foarte fina, care e foarte bine inervata senzitiv, si atunci cand aceasta se destinde brusc, apare durerea, durerea colicativa, durerea atroce, care are niste caracteristici specifice, merge din spate, iradiaza in fata catre organele genitale, catre vezica, si este aproape intotdeauna insotita de simptome urinare, adica de urinare frecventa, eventual de urinare cu sange. Urina e mai rosie, mai tulbure si durerea, cum ziceam, care nu este influentata de pozitie, nu este acea durere care te tine de dimineata cand te trezesti si pana te misti un pic te lasa. Este o durere colicativa, de intensitate mare. Aceasta durere este data de distensia brusca a capsulei renale, cum spuneam, care, la randul ei, e data de migrarea unui calcul mic, de obicei, din rinichi catre vezica, care se opreste undeva pe ureter.
Alte simptome ale litiazei pot fi hematuria, deci urinarea cu sange, piuria, urinarea tulbure, cu puroi, pentru ca, din pacate, infectia este intotdeauna insotitoare a litiazei urinare.
Exista litiaza vezicala, calculi care se formeaza in vezica urinara, si care, de cele mai multe ori, sunt acele pietre care insotesc hipertrofia benigna a prostatei sau adenomul de prostata.
“Si atunci cand urina stagneaza in vezica urinara, aparand asa numita retentie cronica incompleta de urina, exista permanent un reziduu vezical postmictional, in acea urina se formeaza pietre. Si cateodata sunt multe, si cateodata sunt mari”, mai spune dr. Dorin Claici.
In functie de locul unde calculii renali sunt situati, se decide calea de apropiere a terapiei
“Sigur, exista, mai nou, mai multe variante si optiuni terapeutice. Una dintre cele mai raspandite este asa numitul bombardament al calculilor, litotritia extracorporeala, cand, practic, din afara corpului – de aici si numele – se emit niste unde de soc, unde mecanice, care sunt focalizate pe calcul, pe care il fragmenteaza si atunci calculul se elimina, piatra se elimina pe caile naturale, odata cu urinarea. Aceasta metoda este nemaipomenita, are doua neajunsuri: unul, ca este conditionata de marimea pietrei. De obicei nu poti sa faci o astfel de terapie daca piatra este mai mare de unu, unu virgula cinci centimetri; si de localizarea ei, pentru ca daca vrei sa o spargi trebuie sa o vezi ecografic si atunci, de obicei, de cele mai multe ori ai nevoie de o localizare superioara, piatra sa fie in rinichi.”, mai spune dr. Dorin Claici.
Daca calculii renali s-au angajat pe ureter in jos si daca nu se elimina, atunci poti sa te duci dupa ei cu diverse instrumente care iti permit accesul pe ureter si poti sa-l spargi, cu laser, sau cu ultrasunete, depinde de dotare.
Calculii din vezica sunt mai usor un pic de rezolvat, pentru ca sunt mai usor de abordat. Ajungi mai repede la ei si atunci, sigur, litotritia, spargerea pietrelor cu laser este chiar foarte facila.
Mai exista chirurgia percutanata a rinichiului, asa numitul NLP, si desigur mai exista inca un loc si pentru chirurgia clasica, cea cu cutitul, care loc eu il vad doar rezervat calculilor foarte mari, calculilor cu alura de coraliform, care umplu practic si prind intreg rincihiul.
Exista si tratamentul medicamentos, binenteles. Marea majoritate a calculilor mici, sub opt milimetri, sunt eliminabili spontan. E nevoie doar de un tratament adjuvant, ceva care sa relaxeze musculatura neteda a ureterului .
Antiinflamatorul este foarte important, supozitoarele cu antiinflamator, pentru ca realizeaza o reducere a edemului asociat pasajului calculilor”, mai spune dr. Dorin Claici, medic primar urologie.
Profilactic, celor care au avut o piatra, dar si celorlalte persoane, medicii le recomanda sa bea multe lichide, permanent.
autor: DELIA SESCU BARBU