Un caz de cancer in sarcina la o mie de sarcini poate reprezenta un raport nesemnificativ din punct de vedere numeric, insa impactul medical si emotional este extrem de mare in astfel de situatii, iar urmarirea pacientei devine un proces nu foarte usor.
Cuprins:
Cancer in sarcina – diagnosticare
Despre importanta diagnosticarii precoce a leziunilor neoplazice, a efectelor tratamentului anticancerigen asupra fatului, despre ingrijirile paleative si importanta comunicarii interdisciplinare in rezolvarea acestor cazuri s-a vorbit la Bucuresti, in cadrul celei de-a doua editii a Intrunirii Medicale Translationale si Interdisciplinare organizata in 5 decembrie de catre de Media System Communication.
“Cancerul este o tema ori de cate ori vorbim de medicina, este o tema primordiala. Iar asocierea cancerului cu sarcina este o incercare majora pentru practician. Nu numai pentru el, dar si pentru pacienta in situatia aceasta. Si de aceea ni s-a parut ca aceasta asociere, nediscutata din cate stiu eu pana acum in vreo manifestare de acest gen, merita locul ei. Si aici vin si colaboreaza extrem de puternic medicul curant, obstetricianul cu neonatologul, cu oncologul, cu radioterapeutul, cu psihologul si, va dati seama, este o echipa intreaga care intotdeauna este rodata cand cazurile sunt accidentale sau ocazionale”, a spus prof.dr. Radu Vladareanu, UMF Carol Davila Bucuresti.
Presiunea pe medic, pacient, cuplu si apartinatori este foarte mare, existand un conflict intre interesul mamei si al fatului.
Este foarte greu sa ii spui unei viitoare mame ca are o forma de cancer in sarcina
“Sigur, as informa-o cat se poate de corect asupra posibilelor efecte negative ale bolii in sine, dar si ale tratamentului specific cancerului in sarcina. Este extrem de dificil si sa le incurajezi, si sa le descurajezi pe aceste femei, mai ales daca sunt la prima sarcina, de cele mai multe ori extrem de dorita si atunci sigur, cumva, ar trebuie sa te pliezi pe dorintele gravidei si pe cat posibil s-o incurajezi dar cu exactitate totusi sa-I dai informatiile corecte, ca lucrurile nu sunt chiar usoare din punct de vedere al sarcinii. Pe de alta parte, sigur intra in discutie si tipul de cancer si tratamentul necesar si mai ales posibilitatea de a fi un tratament curativ sau de a prelungi cat mai mult durata de supravietuire a gravidei. Fiindca, de fapt, asta este problema. Uneori ele nu sunt intr-adevar la prima sarcina si cu alte cuvinte au o familie in spate, nu doar un sot, ci si alti copii acasa si de multe ori trebuie sa privim si aspectul acesta de a incuraja totusi mama cand e cazul sa intrerupa sarcina”, detaliaza si dr. Simona Vladareanu, UMF Carol Davila Bucuresti.
Nu doar pentru pacienta, dar si pentru medici, colaboarea interdisciplinara in astfel de situatii este esentiala, iar biochimistii prezenti la eveniment au subliniat si ei acest aspect.
“ Este absolut esentiala, din mai multe perspective. Pentru ca , pe de o parte, acesti pacienti au o evolutie speram pe o perioada indelungata. Pe de alta parte, de foarte multe ori acesti pacienti au si alte co-morbiditati si este important ca eu sa stiu ce I se intampla pentru patologia oncologica, atata timp cat am nevoie sa integrez cu celalalte patologii. Aceasta este importanta, aceste este locul interdisciplinaritatii. Pe de alta parte, ce se intampla de fapt, aici depinde de oameni. Nu neaparat de sistem. Lucrurile sunt prevazute de sistem, dar fiecare cat de bine vede rolul echipei”, confirma dr. Daciana Toma, instructor formator in medicina de familie, secretar SNMF.
Alaturi de aceasta, prof.dr. Natalia Cucu, profesor de epigenetică, biochimist la Departamentul de genetică și de cercetare Universitatea București a adaugat:
“Eu sunt biochemist si fac un apel, de fapt pentru asta am si venit, sa abordam multidisciplinar acest domeniu al biomarkerilor ereditari. Ca este vorba de femei insarcinate, ca este vorba de bolnavi , de pacienti nu conteaza. Aducem printr-o munca comuna, de echipa, medici , biochimisti, chimisti fizicieni, bioinformaticieni aducem noutati in ceea ce priveste mecanismele biomoleculare ale patogenezei, de orice tip, si mai ales in aceste tipuri de cancere care au posbilitatea de a fi tratate din timp”.
Tratament si vindecare
Medicii sustin ca exista sperante foarte mari, rezolvari, exista tratamente si ca medicina a ajuns acum la un nivel, care in cea mai mare parte, cu cat e mai precoce depistat cancerul cu atat sansele de vindecare absoluta sunt mai mari.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: