In perioada de vara, toata lumea se fereste din cauza radiatiilor solare, tocmai sa nu deranjeze acei nevi pigmentari, alunitele cum sunt ele cunoscute. Sub influenta radiatiilor solare, au potential de a dezvolta o tumora maligna, mai ales melanomul.
“Anul acesta au fost o multitudine de cazuri de melanom, de multe ori si la varste mai tinere, lucru care ne face sa incercam sa gasim o explicatie la aceasta explozie. Nu numai la radiatiile solare, deoarece daca stam bine sa ne gandim toata vara a plouat nu ne-am expus foarte mult la soare. Factorii care sunt generali pentru toate bolile care exista in momentul de fata, scaderea imunitara care este declansata datorita unei activitati dezordonate si un statut social care duc la aceste tulburari.”, a spus dr. Gheorghe Noditi, chirurg plastician, Sef Clinica Chirurgie Plastica si Reparatorie, Spitalul Judetean.
Alunitele nu trebuie ignorate
Alunitele nu trebuie ignorate sau mai rau, traumatizate. Un consult de specialitate se impune pentru a se inlatura orice dubiu privind o eventuala tumora.
“Este un semn, ca apare ca o alunita ca o excrescenta mica, si oamenii sunt tentanti sa verifice de fiecare data daca ii doare sau le traumatizeaza. Este important sa se adreseze catre corpul medical. Daca se prezinta la medic sunt mai usor de tratat. Oamenii care au ten alb au si multe alunite care favorizeaza din punct de vedere al dezvoltarii tumorile ulterioare, deoarece cantitatea de melanina se cantoneaza mai mult in acele formatiuni pigmentate. Daca apare o ulceratie la fata si trece un anumit interval de timp si nu a trecut, este bine sa te adresezi corpului medical.”, a spus dr. Gheorghe Noditi, chirurg plastician, Sef Clinica Chirurgie Plastica si Reparatorie, Spitalul Judetean.
“Sunt tumori care se dezvolta numai la suprafata dar si cele care se imprastie in organism. Lucrurile devin mai complicate, deoarece nu ai siguranta ca operatia initiala este radicala in totalitate sau este o operatie care poate sa iti ofere, dupa examenul anatomo patologic, o suspiciune ca a plecat undeva in organism. Atunci se fac interventii complementare si se vede daca a plecat de acolo sau nu. In functie de asta, medicul oncolog este cel care dirijeaza tratamentul in astfel de situatii.”, a spus dr. Gheorghe Noditi, chirurg plastician, Sef Clinica Chirurgie Plastica si Reparatorie, Spitalul Judetean.
Alunitele – tratament
Tratamentul pentru alunite pentru care pledeaza medicii este doar cel chirurgical, chiar daca, in urma cu cativa ani se practica si cauterizarea alunitelor.
“Tratamentul este unul chirurgical, nici cu cauterul, nici cu laserul. Ne intereseaza limita de excizie a formatiunilor respective ca sa nu existe niciun fel de celula cu potential canceros. Pledam pentru operatie. Cauterizarea a fost o metoda care de-a lungul timpului a dat si rezultate bune, dar si unele mai putin bune si astfel oamenii au inceput sa se gandeasca ca daca scoti alunita faci cancer. In realitate nu este asa, daca nu o scotea, atunci nu stia ca are cancer.”, a spus dr. Gheorghe Noditi, chirurg plastician, Sef Clinica Chirurgie Plastica si Reparatorie, Spitalul Judetean.
“Noi o scoatem in limite in care sa se specifice clar, atat vertical si orizontal, ca nu exista nicio diseminare celula canceroasa. Pentru o anumita forma de cancer, lucrurile au inceput sa fie stapanite, deoarece imediat ce ai scos tumora care este cu dezvoltare locala il supraveghezi sase luni, faci un tratament oncologic, radioterapie, de regula. Dupa sase luni poti sa il scoti din evidente cu diagnosticul respectiv. La cele cu diseminare, daca ai scos ganglionul santinela si daca acesta este negativ stii ca se trece la radioterapie si in functie de forma clinica a melanomului, se asociaza cu chimioterapia.”, a spus dr. Gheorghe Noditi, chirurg plastician, Sef Clinica Chirurgie Plastica si Reparatorie, Spitalul Judetean.
Ingrijorator este faptul ca inca de la varste tinere se descopera diferite forme de cancer de piele. Alunitele, inclusiv melanomul daca sunt depistate la timp sunt curabile.
autor: Liana Gorun