E un pas urias, in lupta cu o maladie necrutatoare – cancerul. O noua metoda, care da rezultate in cazul a aproape tipurile cunoscute de cancer, a fost descoperita, efectiv din intamplare, de cercetatori.
Descoperirea acestui tratament revolutionar a venit neasteptat in urma cercetarilor efectuate de specialistii de la Universitatea Copenhaga (Danemarca). Studiul viza femeile gravide, in cazul carora malaria le poate afecta placenta. Proteinele produse cu ocazia acestei boli au insa o reactie neasteptata, pot sa actioneze in cazul tumorilor si sa distruga celulele canceroase.
Noul tratament ar putea exploata asemanarile dintre cresterea placentei si a formatiunilor canceroase. “Cercetatorii au cautat, zeci de ani, similaritati intre cresterea placentei si a tumorilor”, a afirmat Ali Salanti, unul dintre cercetatorii de la universitatea daneza, citat de independent.co.uk. “Placenta, intr-un interval de cateva luni, creste de la cateva celule pana la un organ de aproximativ un kilogram. Ea furnizeaza embrionului oxigen si nutrimente intr-un mediu relativ strain. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac acelasi lucru, cresc agresiv, intr-un mediu relativ strain”, a adaugat el.
Metoda, care a fost testata deja in laborator, pe soareci, ar putea da rezultate in cazul a peste 90% din tipurile cunoscute de cancer. Deocamdata, a avut efecte si a redus cu 75% tumorile din cazurile de limfom non-Hodgkin, a eliminat, in o treime din cazuri, cancerul de prostata si a avut succes in mai toate cazurile de cancer osos metastazat. In grupul de control, toate cazurile cu cancer au avut ca rezultat moartea subiectilor.
Marea intrebare este, spune Salanti, este modul in care va reactiona corpul uman: “Dar suntem optimisti, deoarece proteina pare a se atasa doar la un carbohidrat care se gaseste numai in placenta si in tumorile de cancer la om”.
Testele la om cu noua metoda vor putea incepe, spera savantii, pana in 2019.
Ce este cancerul
Cancerul (neoplasmul malign) reprezinta o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolată a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte tesuturi din organism, fie prin crestere directă in tesuturi adiacente (invazie), fie prin migratia celulelor in organism (metastaza).
Diviziunea si inmultirea necontrolata a celulelor este declansata de anomalii ale ADN-ului celulelor canceroase. Aceste anomalii apar ca o consecinta a integrarii unor virusuri in genomul celular sau a mutatiilor genelor care controleaza inmultirea acestor celule.
Una sau mai multe astfel de mutatii pot duce la diviziunea si inmultirea necontrolată a celulelor, cu formarea unei tumori maligne – acele tumori care au capacitatea de a invada alte tesuturi, fie din vecinătate (prin invazie tumorală), fie la distantă (prin metastaze tumorale). Simptomele bolii depind de tesutul afectat sau de localizarea tumorii primare si de mărimea acesteia, de stadiul bolii si de prezenta sau absenta metastazelor.
Cancerul – multe localizari au sanse mari de vindecare daca sunt detectate timpuriu si tratate adecvat, insa depistate in stadii avansate sau netratate, evoluează invariabil spre deces.
Procesul de proliferare maligna este rezultatul interactiunii dintre factorii genetici personali si trei categorii de agenti externi – carcinogeni fizici (ultraviolete, radiatii ionizante), carcinogeni chimici (azbest, componentele din fumul de tutun; aflatoxine, arsenic) si biologici (infectii cu anumiti virusi, bacterii sau paraziti).
Incidenta cancerului creste cu varsta, probabil prin mecanisme de reparare celulară mai putin eficiente.
Cancerul, primele cinci localizari la femei, la barbati
Primele cinci localizari la femei, in ordinea incidentei sunt: san, col uterin, stomac, plaman si colorectal.
Primele cinci localizari la barbati sunt: plaman, stomac, ficat, esofag si colorectal.
Cresterea frecventei cancerului pulmonar, san, colorectal reflecta occidentalizarea stilului de viata, speranta de viata mai buna si globalizarea pietei pentru produsele din tutun.
2 Comments
Milioane de oameni folosesc in prezent tigari electronice, asa ca nu este de mirare ca oferta producatorilor a devenit foarte variata. Insa, pe langa modelele de serie deosebite, exista si tigari electronice iesite din orice tipar, create de oameni care si-au dus pasiunea pentru vapat dincolo de limitele banalului.
Pingback: Muraturi – portiile de sanatate din camara • VoxMedical | Viata si sanatate