Candidoza vaginala este o infectie a membranelor mucoase ale vaginului cu Candida albicans. Semnele si simptomele includ:
- mancarime vaginala sau durere,
- arsuri la urinare
- secretii vaginale care de obicei nu miros
Candidoza vaginala este cel mai frecvent cauzata de cresterea excesiva a uneia dintr-o familie de ciuperca cunoscut sub numele de Candida. Ele sunt in mod normal prezente in vagin in numar mic si, de obicei inofensive.
Nu se stie exact cauza din care se declanseaza aceasta crestere, dar aceasta poate fi din cauza unui dezechilibru hormonal. In cele mai multe cazuri, cauza schimbarilor hormonale este necunoscuta. Factorii de risc includ administrarea de antibiotice. Imbracamintea si igiena personala nu sunt factori de risc.
Pana la 75% din femei vor avea aceasta infectie la un moment dat in viata lor, iar aproximativ 5% va avea episoade recurente. Este a doua cauza cea mai frecventa de inflamatie vaginala dupa vaginita bacteriana.
Cuprins:
Candidoza vaginala – simptome
Simptomele includ:
- mancarime vaginala
- sturz vulvar,
- durere vulvala,
- iritatie,
- durere sau disconfort in timpul actului sexual (dispareunie superficiala),
- durere sau disconfort in timpul urinarii (disurie)
- scurgeri vaginale, care poate fi subtire si apos, sau gros si alb, ca branza de vaci
Semnele de inflamatie vulvovaginala includ eritem (roseata) a vaginului si a vulvei, fisurarea vaginului, edem (umflare de la acumulare de lichid), de asemenea, in cazuri severe, leziuni (rani in zona inconjuratoare). Acest lucru este rar, dar poate indica prezenta unei alte conditii fungice, sau virusul herpes simplex (virusul care provoaca herpesul genital).
Candidoza vaginala – cauze
In timp ce Candidoza vaginala este cauzata de Candida, exista multi factori predispozanti. Simptomele de afte pot fi cauzate de Candida glabrata, Candida krusei, Candida parapsilosis, si Candida tropicalis.
Non-albican Candida sunt frecvent intalnite in cazurile complicate de sturz vaginale astfel incat tratamentul de prima linie este ineficient. Aceste cazuri sunt mai probabile la cei care sunt imunocompromisi.
Medicamente
Infectia apare la aproximativ 30% din femeile care iau antibiotice pe cale orala. Dovada efectului contraceptivelor orale este controversat.
Sarcina
In timpul sarcinii, modificari ale nivelurilor de hormoni sexuali feminini, cum ar fi estrogenul, face o femeie mai multe sanse de a dezvolta o infectie. In timpul sarcinii, ciuperca Candida este mai raspandita (frecvent), iar infectii recurente sunt foarte probabile.
Nu exista nici o dovada clara ca tratamentul pentru Candidoza vaginala asimptomatice in timpul sarcinii ar reduce riscul de nastere prematura.
Stil de viata
Infectiile apar de multe ori fara sex si nu pot fi legate de frecventa actului sexual. Metode de igiena personala sau imbracamintea stramta, cum ar fi ciorapi si lenjerie de corp, nu par sa creasca riscul.
Boli
Cei cu diabet insuficient controlat, au crescute ratele de infectie in timp ce cei cu diabet zaharat bine controlate nu.
Riscul de a dezvolta afte este de asemenea crescut intr-o imunodeficienta, de exemplu, prin o conditie imunosupresor, cum ar fi HIV sau SIDA, sau care primesc chimioterapie. Acest lucru se datoreaza faptului ca in aceste conditii sistemul imunitar al organismului, care de obicei se lupta impotriva infectiei, este in imposibilitatea de a controla in mod eficient raspandirea ciupercii Candida.
Candidoza vaginala – tratament
Candidoza vaginala poate fi tratata cu medicamente antifungice. Acestea sunt de obicei utilizate intre una-trei zile. Cand simptomele sunt mai severe, probabil va fi necesar tratamentul indelungat.
Printre medicamentele recomandate pentru tratarea candidozei se numara:
- ovule care vor fi introduse in vagin cu ajutorul unui aplicator, in mod similar cu introducerea tampoanelor interne
- crema care va fi aplicata pe pielea dimprejur si de la intrarea in vagin
- comprimate antifungice care pot fi folosite in loc de creme si ovule – acestea se administreaza oral.
Terapii alternative
Terapiile alternative, cum ar fi baile locale in zona genitala, cu gel din arbore de ceai diluat sau iaurt simplu bio, ajuta la ameliorarea simptomelor candidozei.
Uneori, uleiul esential din arbore de ceai poate provoca iritatii ale pielii. Nu trebuie sa folositi in baia de sezut mai mult de una-doua picaturi pentru inceput si daca apare orice tip de iritatie, opriti utilizarea uleiului si spalati zona cu apa calda din belsug.
Desi aplicatiile de iaurt nu dauneaza, nu exista dovezi care sa sugereze ca acestea diminueaza manifestarile candidozei sau ajuta la tratarea bolii, deci nu ar trebui sa fie considerate un tratament principal.
Daca folositi iaurt simplu, o metoda ar fi sa ungeti direct vulva pentru estomparea disconfortului provocat de candidoza si apoi sa-l introduceti direct in vagin. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a inmuia un tampon in iaurt si de a-l introduce cu ajutorul unui aplicator, in vagin. Scoateti tamponul o ora mai tarziu.