Carbunele medicinal se obtine din arderea lemnului si ajuta la detoxifiere, absoarbe toxinele, cicatrizeaza rani si albeste dintii.
Carbunele medicinal a fost pentru prima oara mentionat intr-un papirus egiptean din anul 1500 i. H. Cu acest remediu, Hipocrate trata antraxul, starile de greata, tulburarile intestinale si epilepsia.
Medicul roman Galen prescria carbune pentru aproximativ 500 de boli. In Evul Mediu, carbunele medicinal a facut cariera ca antidot la otravuri.
In secolul XIX, carbunele a fost folosit mai ales de catre medicii militari in tratarea ranilor si prevenirea infectarii operatiilor, combaterea malariei, dizenteriei si a multor boli tropicale. In timpul primului razboi mondial, a aparut carbunele activat, folosit la filtrarea aerului de gazele otravitoare folosite ca arma de lupta. Ulterior, a fost administrat si intern.
Cuprins:
- Ce este carbunele medicinal?
- Carbunele medicinal – beneficii
- Carbunele medicinal – sfaturi si contraindicatii
Carbunele medicinal este un leac vechi si incredibil de eficient, uitat pe nedrept in zilele noastre. Acest medicament natural obtinut din lemn absoarbe ca un burete substantele daunatoare din instestin, bacteriile, ciupercile parazite, gazele, ajuta la detoxifiere, se presara pe rani si e de folos in numeroase afectiuni, chiar si in cancer.
Traditional, carbunele medicinal se foloseste in tratarea crampelor abdominale, in toxiinfectii si gastrite. I s-a dus vestea ca este cel mai bun antidot din lume la otravuri. Dar carbunele medicinal nu si-a epuizat intrebuintarile, devenind un remediu activ in multe probleme de sanatate. E bine sa cunoastem mai bine acest leac babesc care e de folos omului si animalelor de mai bine de trei milenii.
Carbunele medicinal – beneficii?
Carbunele medicinal mai este numit si carbune vegetal, acest remediu este un produs 100% natural, obtinut prin arderea lemnului la temperaturi inalte, intr-un mediu lipsit de oxigen.
Daca in cazul arderii normale, lemnul se transforma in cenusa, atunci cind este lipsit de oxigen, se transforma in carbune. In laborator, a fost creat carbunele activ, cu putere de absorbtie sporita.
Carbunele medicinal se gaseste sub forma de comprimate, capsule, pulbere fina pe care o amestecam intr-un pahar cu apa si o bem.
Principala lui indicatie este absorbtia de gaze si substante din tubul digestiv, fiind util in flatulenta si toxiinfectii alimentare.
Carbunele medicinal mai poate reduce colesterolul, inflamatiile si iritatiile si actioneaza ca un eficient detoxifiant, existind nenumarate cure de detoxfiere cu carbune medicinal, recomandate de specialisti.
Carbunele medicinal ca si prim ajutor in otraviri si toxiinfectii
Carbunele medicinal este in primul rind un remediu de prim ajutor, in caz de otraviri si toxiinfectii, cind se recomanda administrarea a trei linguri de carbune cu putina apa, din doua in doua ore.
Trebuie actionat de la primele semne (crampe abdominale, scaune dese, greata si accese de febra).
Reteaua microscopica de pori a carbunelui vegetal retine bacteriile parazite din tubul digestiv, combatind astfel direct infectia, absoarbe gazele intestinale si calmeaza crampele, ajutind si la scaderea febrei. Remediul se administreaza doar 2-3 zile.
In caz de ingestie de pesticide, solutii de curatare, ciuperci otravitoare, medicamente, pacientul trebuie sa ia imediat 5 linguri de pulbere de carbune, amestecata cu multa apa, dupa care trebuie sa ajunga de urgenta la spital.
Carbunele medicinal este un leac foarte eficient in otraviri, mult mai capabil sa neutralizeze si sa elimine rapid substantele daunatoare decit laptele.
Carbunele medicinal ii ajuta si pe cei dependenti de alcool care incearca sa renunte la acest viciu. Apa cu carbune sau infuzia de cimbrisor cu carbune contribuie la ameliorarea simptomelor de oboseala si balonare care insotesc sevrajul.
Carbunele medicinal – eficient in gastrite, colite, diaree
Acest leac e eficient si pe termen lung, pentru combaterea gastritei si ulcerului. Carbunele medicinal combate balonarea si infectia cu microorganisme, elimina aciditatea excesiva. Ajuta in enterite, colite de fermentatie si putrefactie.
Diareea, cauzata de anumite alimente, tulburari biliare sau abuzul de laxative, se rezolva prompt prin administrarea de carbune medicinal, 1-2 lingurite pe zi. In cazurile moderate, doza se injumatateste.
In caz de ulcer sau gastrita, pulberea de carbune medicinal este un calmant gastric extrem de eficient, atenuind rapid senzatia de arsura si durere, neutralizind aciditatea sucurilor gastrice, ajutind la cicatrizarea rapida a epiteliilor lezate. In crizele dureroase, se iau 1-3 capsule de carbune medicinal cu apa sau o lingurita de pulbere cu apa, daca e o criza puternica. Cura poate dura doua saptamini, carbunele medicinal contribuind la vindecare. Se iau 1-3 grame pe zi.
Colitele se rezolva tot cu carbune medicinal, care distruge flora patogena din intestin si calmeaza crampele. In caz de balonare si aerofagie, se recomanda ca masura de urgenta administrarea unei capsule de carbune activ inainte si dupa masa. In scurt timp, crampele vor inceta si se va reduce senzatia de presiune din abdomen. Cei predispusi la indigestii si balonari pot lua carbune medicinal fie preventiv, fie in momentul in care s-a instalat starea de rau.
Carbunele medicinal – cel mai bun absorbant de toxine
Carbunele medicinal, macinat sub forma de pulbere fina si administrat in cura interna, carbunele vegetal dezintoxica organismul, actionind ca un veritabil absorbant al toxinelor. De fapt, carbunele medicinal este o terapie traditionala de detoxifiere pentru eliminarea accelerata a toxinelor.
Se amesteca o lingurita de carbune medicinal cu doua-trei lingurite de ulei de masline extravirgin. Rezulta o pasta care se inghite cu apa, dimineata, pe stomacul gol, si, eventual, si seara, pentru un efect mai puternic.
Cura dureaza 3-4 saptamini si va contribui la eliminarea acidului uric din singe, regleaza valorile creatininei (ridicate, in cazul bolnavilor cronici de rinichi), stimuleaza evacuarea bilei, fiind indicata dispepticilor si celor cu crize biliare frecvente.
Carbunele medicinla se foloseste si in cazul acneei si al persoanelor cu boli cronice de piele. In primele doua saptamini de cura, pot aparea transpiratii exagerate, simptome clasice ale proceselor de detoxifiere.
Vindecatorii populari considerau aceasta procedura aproape magica. Ei spuneau despre cura cu carbune ca intinereste corpul cu 2-3 ani, ca ajuta la curatarea singelui si la primenirea respiratiei, reglind toate procesele digestive.
Primavara si toamna, carbunele vegetal nu doar detoxifiaza, ci si combate astenia. Calmeaza, fiind de ajutor celor iritati, neurastenici.
Carbunele medicinal – adjuvant in chimioterapie
Tot administrat intern, carbunele medicinla mai e bun si pentru dureri de cap, somnolenta, regurgitatii. Ajuta in afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, arterite, palpitatii), astm bronsic, alergie si azotemie (cresterea ureei si acidului uric in singe), guta, hipercolesterolemie.
Rezultate bune s-au obtinut si in activitatea neuronala. Carbunele calmeaza crizele de tuse si este un ajutor de nadejde pentru bolnavii de astm. Se dizolva doua linguri de pudra de carbune intr-o cana cu apa si tusea se potoleste. Simultan, bolnavii cu astm pot aplica pe abdomen, in zona ficatului, o cataplasma cu carbune vegetal si apa. O cura de o spatamina cu o pastila pe zi de carbune medicinal contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau din singe si la imbunatatirea activitatii inimii si a creierului.
Exista studii stiintifice care au asociat terapia cu carbune medicinal cu o evolutie mai buna a suferinzilor de cancer care urmeaza cure de chimioterapie. Cu 1-3 grame de carbune activ pe zi se trateaza eficient tulburarile de tranzit intestinal declansate de chimioterapie, se amelioreaza tulburarile biliare.
De asemenea, eruptiile cutanate, insotite de mincarime puternica, care apar ca efect advers la unele citostatice, sint mult atenuate de administrarea carbunelui medicinal. In cancerul de piele, pasta de pulbere de carbune si apa se aplica pe zonele bolnave. Acest tratament simplu are ca efect reducerea in dimensiuni a tumorilor, previne suprainfectarea lor si, in unele cazuri, conduce la remisia lor totala. Tratamentul a fost folosit cu succes pe pacientii care nu puteau fi operati.
Carbunele medicinal folosit ca si cataplasme pe rani, eczeme si varice
Extern, carbunele medicinal mai e bun pentru tratarea eczemelor, ranilor vechi, gangrenelor si urticariei. Pulberea de carbune, amestecata cu putina apa si aplicata pe piele, este un remediu antiinfectios si cicatrizant. Se foloseste mai ales in armata, pe munte, in safari-uri, intrucit este usor de transportat si preparat, are un spectru antiinfectios extrem de larg si este lipsit de reactii adverse.
Carbunele medicinal ajuta in cazul taieturilor, intepaturilor de insecte, al muscaturilor de animale, vinatailor. Sub forma de cataplasme, vindeca articulatiile inflamate. In cazul loviturilor care afecteaza articulatiile, carbunele se combina cu seminte de in si apa. Tot sub forma de cataplasma aplicata local, pulberea cu apa este o masura de prim ajutor in muscaturi de sarpe veninos. Pulberea e buna in mai toate afectiunile dermatologice, sub forma de cataplasme, iar ca praf uscat, ajuta in rani deschise.
De asemenea, pulberea de carbune e un bun remediu si pentru persoanele care se confrunta cu varice in stadiul incipient.
Carbunele medicinal se mai poate folosi si ca masca de ten. De asemenea, au fost experimentate cu succes impachetari cu carbune, in caz de infectii ale organelor interne, traumatisme grave, socuri septice.
Pasta neagra care face dintii albi
Pare greu de crezut, dar carbunele medicinal ajuta si la albirea dintilor. Pentru dinti mai albi si mai sanatosi, este recomandata o cura cu carbune medicinal, timp de trei saptamini. Cura se poate repeta de doua-trei ori pe an. Se dizolva o lingura de pulbere de carbune vegetal in 150 ml de lapte cald si se bea acest amestec de doua ori pe zi. De asemenea, dintii se curata bine punind putin praf de carbune pe periuta de dinti. Se periaza dantura timp de 3-5 minute, apoi se clateste bine gura.
Procedura se recomanda doar o data pe saptamina. Pulberea de carbune actioneaza eficient asupra cavitatii bucale in sensul eliminarii respiratiei urit mirositoare. Halena dispare daca se maseaza interiorul obrajilor si limba cu putina pulbere de carbune medicinal, apoi se clateste cu apa. Pentru ca are capacitatea de a calma si de a reduce inflamatiile, carbunele vegetal poate fi folosit cu succes si in tratarea unor afectiuni oftalmologice. Se administreaza sub forma de cataplasma. Se amesteca trei linguri de pulbere de carbune cu apa rece, pina se formeaza o pasta. Se pune pasta intr-o bucata curata de tifon si se aplica peste pleoape. Amestecul se mai poate face si cu ceai de tei.
Carbunele medicinal – sfaturi si contraindicatii
Desi este un remediu atit de puternic, carbunele vegetal este aproape lipsit de reactii adverse.
Foarte rar s-a constatat, in timpul administrarii sale, agravarea constipatiei, dar nu si alte urmari grave. De fapt, carbunele medicinal este contraindicat celor cu constipatie severa. Este bine sa respectam doza de o jumatate de lingurita de pulbere la 100 ml de apa, de 2-3 ori/zi, intre mese, cu exceptia intoxicatiilor, cind se iau 2-3 lingurite de pulbere o data.
Se recomada un interval de doua ore intre administrarea de carbune activ si alte tipuri de medicamente. Pentru bolnavii care sufera leziuni ale tractului gastro-intestinal, nu este recomandat tratamentul cu carbune.
Pe durata tratamentului cu carbune vegetal pot aparea scaun negru, innegrirea cerului gurii si a limbii, dar aceste simptome nu trebuie sa va alarmeze. Pentru ca gustul si consistenta il fac greu de ingerat, carbunele nu se ia niciodata simplu, ci in amestec cu multa apa, niciodata cu miere, sirop sau alte lichide care diminueaza puterea de actiune a carbunelui. Aplicata extern, pasta cu pulbere de carbune poate duce la colorarea permanenta a pielii.
Carbunele medicinal folosit pentru purificarea apei de baut
In industrie, carbunele vegetal e folosit pentru decolorare. In procesul de producere a zaharului alb rafinat, la ultima prelucrare se foloseste carbune. Majoritatea filtrele de aer si de apa au in componenta carbune activ, care absoarbe toxinele solubile in apa si grasimi si sarurile de metale grele.
Pentru filtrarea apei din acvariul cu pesti, o metoda ieftina si eficienta spune sa punem o lingura de carbune la 20 l de apa intr-un saculet de pinza. Metoda de purificare nu e noua. Acum aproape trei milenii, navigatorii fenicieni, si apoi cei greci, tratau cu ajutorul carbunelui apa depozitata in butoaie, care era astfel dezinfectata, redevenind potabila.
1 Comment
Pingback: Sanatate - Carbunele medicinal - proprietati. La ce se poate folosi? #sanatate #Ploiesti - Sanatate - Ploiesti.Online