Catatonia este un sindrom psihomotor, listat in Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (vedeti, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), al mai multor boli mintale, printre care se pot mentiona schizofrenia, tulburarea bipolara, depresia clinica si altele, caracterizat printr-o stare de fixare a corpului in anumite pozitii, conduita stereotipa si stupoare mintala.
Cuprins:
Catatonia comporta similaritati cu alte conditii mintale, printre care encephalitis lethargica si sindromul neuroleptic malign sunt cele mai notabile. Exista mai multe tratamente relativ puse la punct pentru a o trata, si in functie de caz, se pot folosi unul sau mai multe medicamente combinate, incluzand antipsihotice si benzodiazepane.
Catatonia nu este o tulburare mintala, ci este un simptom al altor tulburari mintale, asa cum ar fi cele mentionate anterior. Exista un subtip de schizofrenie, denumit “schizofrenie catatonica,” caracterizat de pierderea extrema a abilitatii motrice sau, total opus, o hiperactivitate motrica. Pacientii catatonici pot sta in pozitii rigide ore intregi ignorand total in decursul starii catatonice orice fel de stimuli externi.
Catatonia – tipuri
Stupoarea catatonica este o stare apatica, lipsita de miscare, in care persoana nu reactioneaza la stimulii externi. Activitatea motrica este aproape inexistenta. Indivizii aflati in aceasta stare nu au contact vizual aproape deloc sau deloc cu cei aflati in preajma si/sau pot fi muti si rigizi.
Excitarea catatonica este o stare de agitatie constanta si de excitare motrica si nervoasa. Indivizii in aceasta stare sunt extrem de activi, fiind numiti hiperactivi, chiar daca activitatea lor este lipsita de logica si scop, fiind adesea agresivi si chiar violenti fata de ei insisi si fata de ceilalti.
Catatonia – tratament
Din moment ce catatonia este simptomul rezultant al unei dezordini profunde, tratamentul este orientat spre tratarea cauzei profunde.
Exista o varietate de medicamente ce pot fi utilizate pentru tratament, depinzand de tipul de catatonie. Tratamentul obisnuit consta in a incepe cu o precriptie de antipsihotice, ca tratament de baza (asa cum ar fi Risperdal si/sau Haloperidol), urmata de o ajustare conform evolutiei.
Benzodiazepanele sunt utilizate doar ocazional, spre exemplu in cazul excitarii catatonice, dar niciodata in cazul stuporii catatonice.