Persoanele care suferă de afecțiuni cardiace trebuie să aibă în vedere unele aspecte precum alimentaţia sau mişcarea. În general, pacienţii cu afecțiuni cardiace trebuie să aibe grijă la cantitatea de sare din alimente. Este indicat să consume pâine fără sare, să nu adauge sare în prepararea alimentelor, ci la sfârsit. Să se evite, pe cât posibil, sosurile, maioneza şi mâncarea prăjită.
Brânzeturile şi ouăle ar trebui pe cât posibil evitate în cazul suferinzilor de afecțiuni cardiace. Asta, pentru că 100 de grame de brânză aduce 100 de grame de colesterol, iar un gălbenuş de ou are aproximativ 250 de miligrame de colesterol. Alimentaţia trebuie să se limiteze la 300 de miligrame de colesterol pe zi.
Tipuri de alimente care ajută persoanele cu afecțiuni cardiace sunt fructele şi legumele, datorită conţinutului ridicat de fibre. Unui pacient cardiac îi este indicat să consume, în medie, 30 de grame de fibre pe zi. Peştele ar trebui consumat de două sau trei ori pe săptamână, datorită acizilor Omega 3 care sunt protectori cardiovasculari. Seminţele de in, nuci sau migdale, introduse în alimentaţie, sunt benefice. Indicat ar fi ca cel suferă de afecțiuni cardiace să mănânce de cinci ori pe săptămână câte o mână de nuci, pentru că sunt protectoare şi scad riscul de boli coronariene.
Pe lângă o alimentaţie corespunzătoare, cei care au afecțiuni cardiace trebuie să facă mişcare. Ideal ar fi 30 de minute zilnic de plimbări la o temperatură optimă. Odihna este importantă în cazul celor afectaţi de boli cardiace. Ar trebui să adoarmă seara, între orele 22 şi 23, şi dimineaţa, între 6 şi 7, căci este foarte important programul de somn.
Unei persoane care suferă de afecțiuni cardiace îi este recomandat, dacă încep să facă anumite terapii, să le evite pe cele cu curent electric.