In urma unei cercetari de piata efectuata in perioada 15 martie-15 aprilie 2016, de catre Asociatia Pro Consumatori (APC), in care s-a urmarit respectarea legislatiei specifice din domeniul comercializarii medicamentelor, s-a constatat ca algocalminul si antibioticele se vand fara reteta.
Cercetarea face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: Fii un Pacient ACTIV!, campanie de informare despre drepturile si obligatiile pacientilor.
In urma acestei cercetari, APC a constatat o practica potential periculoasa pentru sanatatea consumatorilor, si anume vanzarea antibioticelor si a algocalminului fara reteta. Aceasta practica incalca hotararea Consiliului Stiintific (HCS) al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care contin metamizol sodic, de la eliberare fara prescriptie medicala, la eliberare cu prescriptie medicala care se retine in farmacie. Precizam ca metamizolul sodic este substanta activa din algocalmin, algozone, algoremin, centralgin si alte medicamente cu diverse denumiri comerciale.
Astfel, personalul de specialitate din mai multe farmacii, unele independente, altele facand parte din lanturi de mare amploare, au eliberat, fara reteta, intre 10 si 20 de comprimate de oxacilina, amoxicilina si algocalmin.
Membrii Asociatiei Pro Consumatori au vizitat in cadrul actiunii de „mystery shopping” urmatoarele farmacii: Catena, Sensiblu, Richter, Belladona, Punkt, HelpNet, Polisano, Cleofarm, Lavira Transport, Dona, Extra Farm ACD, Farma Business Class si General Next Pharm.
Urmatoarele farmacii au eliberat fara reteta antibiotice si algocalmin, astfel: Catena (10 capsule oxacilina), Polisano (10 capsule oxacilina) Dona (20 comprimate algocalmin), Cleofarm (10 capsule oxacilina), Lavira Transport/Catena (20 comprimate algocalmin si 10 capsule amoxicilina), Sensiblu (10 capsule oxacilina), Extra Farm ACD (20 comprimate algocalmin), Extra Farm (10 capsule amoxicilina), BellaDona (10 capsule amoxicilina) si Richter (10 capsule amoxicilina si 20 comprimate algocalmin).
3 din 4 romani se trateaza de anumite afectiuni medicale fara a consulta un medic
In urma acestei cercetari de piata, APC solicita respectarea hotararii Consiliului Stiintific al ANM in ceea ce priveste eliberarea algocalminului doar cu prescriptie medicala.
Substanta activa din algocalmin poate provoca o boala grava a sangelui
Substanta activa din algocalmin, metamizolul sodic, poate provoca o boala grava a sangelui – agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeana le-au interzis, iar in altele este posibila achizitia numai cu prescriptie medicala.
Nomenclatorul de medicamente elaborat de Agentia Nationala a Medicamentelor stabileste modul de eliberare al antibioticelor pe baza de reteta.
Amoxicilina – reactii adverse
Amoxicilina poate da urmatoarele reactii adverse: agranulocitoza, candidoza, trombocitopenie, anemie hemolitica reversibila, reactii alergice severe, ameteli si convulsii, colita hemoragica, dermatita buloasa si exfoliativa, anafilaxie, eruptii cutanate si boala serului.
Invelisul capsulei de amoxicilina contine urmatorii aditivi: E171 (dioxid de titan), E104 (galben de chinolina), E129 (Rosu Allura), E218 (p-hidroxibenzoat de metil) si E216 (p-hidroxibenzoat de n-propil).
Oxacilina – reactii adverse
Oxacilina poate da urmatoarele reactii adverse: nefropatie interstitiala acuta imunoalergica, anemie, leucopenie, trombocitopenie, urticarie, eozinofilie si soc anafilactic. Invelisul capsulei de oxacilina contine urmatorii aditivi: E170( dioxid de titan), E133(albastru stralucitor FCF) si E127(eritrozina).
La nivel european 25.000 de decese sunt cauzate de rezistenta la antibiotice
Rapoarte recente evidentiaza faptul ca la nivel european 25.000 de decese sunt cauzate de rezistenta la antibiotice, iar costurile totale se ridica la 1.5 milioane euro anual, constand in costuri de ingrijire si pierderi de productivitate (ECDC, 2016).
Din pacate, cercetarea realizata de Asociatia Pro Consumatori a scos in evidenta faptul ca in marile lanturi de farmacii primeaza profitul, adica vanzarea in orice conditii a unei cantitati cat mai mari de medicamente, iar aspectele legale si deontologice sunt incalcate frecvent. Exceptiile tin mai mult de seriozitatea unor farmacisti, iar acestea nu sunt prioritare in cadrul politicilor de pret ale marilor lanturi farmaceutice. Totodata retrimiterea in Parlament a legii privind publicitatea la medicamente arata ca decidentii la nivel de politica nationala de sanatate nu sunt preocupati de starea de sanatate a romanilor, atata timp cat Ministerul Sanatatii nu verifica modul in care sunt respectate actele normative, incurajand astfel automedicatia.
Asociatia Pro Consumatori – APC – solicita respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor de tip antibiotice doar cu prescriptie medicala.
„Oamenii se imbolnavesc pentru ca au o perspectiva eronata asupra vietii. Traim la intamplare, privim sanatatea doar din perspectiva bolii si asteptam parca sa vina cineva sa ne dea sau sa ne aduca sanatate. De parca este altcineva responsabil pentru viata si sanatatea noastra, altcineva decat noi. Nu avem educatia preventiei, afirmam una dar traim alta si atunci cand in sfarsit ne urnim o facem original, pentru ca avem mandrie si orgoliu. O zi normală din secolul XXI nu mai seamana deloc cu ceea ce au trait, pe vremea lor, parintii sau bunicii nostri. Am pierdut parca si bunul simt al omului simplu si responsabil, iar legatura cu natura o mai regasim doar in benzile desenate. Ne miscam doar cand apare durerea si atunci in niciun caz nu apelam la medic, fugim ori la vecina de la 2 si-i copiem reteta, ori cautam pe internet ce au facut altii care au aceleasi ”dureri”. Alegem aproape intotdeauna calea usoara, adica o bulina de la farmaciile rasarite precum ciupercile dupa ploaie in calea noastra. Ne opunem oricaror metode care ne scot din confortul obiceiurilor apucate de ani de zile. Si nu conteaza ca sunt sanatoase sau nu, sunt obiceiurile noastre si tinem cu dintii de ele. Pentru ce sunt medicamentele? De ce medicina moderna se bazeaza exclusiv pe ele? Ce fac medicamentele? Ne putem vindeca fara ele?” a spus Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Nutriție și Sănătate, Fondator „Școala Pentru Sănătate și Longevitate”.
“Ne putem vindeca de boli de inima, hipertensiune, diabet, obezitate, boli respiratorii, si boli mintale? Acestea sunt bolile de top carora li se adreseaza cele 15 cele mai bine vandute medicamente din Romania. Cealalta boala este cancerul, pe locul 2 in topul cauzelor mortalitatii in Romania si urca vertiginos. Da putem. Dar nu cu medicamente, raspicat va spun, nu cu medicamente. In primul rand, trebuie sa ne intoarcem la parintele medicinei, Hipocrate. Hipocrate a spus: „Natura in sine este cel mai bun medic.” De asemenea, el a spus: “Sa fie alimentele medicament si medicina sa fie hrana.”, a adaugat Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Nutriție și Sănătate, Fondator „Școala Pentru Sănătate și Longevitate”.
“Automedicatia este un fenomen ingrijorator, 3 din 4 romani se trateaza fara a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 parinti isi trateaza singuri copiii.Medicamentele nu sunt bomboane! Solicitam farmaciilor sa tina seama de responsabilitatea pe care o au intr-o piata in care consumatorii nu au foarte multe informatii si sa nu incurajeze consumul iresponsabil de medicamente.” a precizat Presedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Statul roman, prin intermediul celor trei institutii: Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, trebuie sa acorde importanta cuvenita functionarii sistemului national de sanatate si sa se implice in rezolvarea aspectelor de natura tehnica, precum si in informarea si educarea pacientilor.
Atunci cand discutam despre fondurile publice alocate sistemului national de sanatate, discutam de fapt despre fondurile publice alocate anual Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Conform raportului ”Puterea pacientilor europeni – optiuni si implicatii” – publicat la Bruxelles, Romania ocupa locul 30 din cele 50 de tari europene avute in vedere la realizarea cercetarii, in ceea ce priveste nivelul de informare si educare al pacientilor. Conform paginii nr. 2 din Anexa nr. 3 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016 (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2016/Ministerul_Sanatatii.pdf), bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru anul 2016 este de 7.778.463.000 lei.
Conform Anexei nr. 12 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016 (http://lege5.ro/Gratuit/ha4danrwgm/legea-nr-339-2015-a-bugetului-de-stat-pe-anul-2016?pid=86711528&d=2016-04-07#p-86711528), bugetul alocat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru anul 2016 este de 26.352.161.000 lei.
Asadar, fondurile publice alocate sistemului national de sanatate pentru anul 2016 sunt in cuantum de 34.130.624.000 lei. Daca s-ar aloca doar 0,1%, adica 34130624 lei din acest buget pentru informarea si educarea consumatorilor in domeniul igienei si nutritiei, ar scadea semnificativ incidenta unor afectiuni medicale cronice.