Cand iti doresti sa-ti planifici aparitia unei sarcini, este important sa-ti cunosti corpul, sa identifici semnele pe care acesta ti le da si, nu in ultimul rand, sa stii care este cea mai fertila perioada din ciclul menstrual.
Ce este fereastra fertila?
Fereastra fertila este definita ca intervalul de timp din ciclul menstrual cu o probabilitate crescuta ca in urma raportului sexual sa apara sarcina. Aceasta perioada este una limitata, are doar sase zile, incepand cu cinci zile anterior ovulatiei si se incheie in ziua ovulatiei. Cele mai fertile zile sunt incepand cu doua zile anterior si in ziua ovulatiei.
Pentru a-ti urmari ovulatia, este insa important sa stii care este ciclul tau menstrual – incepe cu prima zi de sangerare si se incheie cu o zi inainte ca urmatoarea menstruatie sa inceapa. Ciclul menstrual variaza intre 23 si 35 de zile, media fiind de 28 de zile. Acesta cuprinde doua faze, separate de momentul ovulatiei:
- faza foliculara, de maturare a ovulului, este cuprinsa intre menstruatie si ovulatie, are o durata variabila
- faza luteala, de implantare, este cuprinsa intre ovulatie si menstruatia urmatoare, are o durata de 14 zile
Ovulatia reprezinta eliberarea de catre ovar a unui ovul, ce este impins catre trompa uterina. In timpul actului sexual, spermatozoidul ajunge in trompa si intalneste ovulul, avand loc procesul de fertilizare. Embrionul format astfel este dus catre uter, unde se va implanta si dezvolta.
Printre principalele semne ca ovulatia are loc se numara prezenta mucusului vaginal – devine subtire, clar, elastic, asemanator albusului de ou si cresterea temperaturii bazale – in urma eliberarii unui ovul, temperatura creste cu aproximativ 0,5 grade. De asemenea, exista teste pentru aflarea ovulatiei. Sunt asemanatoare celor de sarcina si se bazeaza pe folosirea urinei, putand identifica nivelul hormonului luteinizant. Un test pozitiv anunta ovulatia in urmatoarele 24 de ore. Zilele cu maxima fertilitate sunt mai greu de anticipat in cazul femeilor cu cicluri neregulate.
De retinut!
Nu este obligatoriu ca la fiecare ciclu menstrual sa aiba loc ovulatia!
Este bine de stiut ca odata cu inaintarea in varsta, fertilitatea femeii incepe sa scada. Apogeul fertilitatii se intregistreaza pana in jurul varstei de 27-28 de ani, iar dupa 30 de ani, fertilitatea scade treptat.
La varsta pubertatii, o femeie mai are in jur de 300.000 de ovule. La fiecare menstruatie, pentru fiecare ovul eliberat la ovulatie se ”consuma” aproximativ alte 500 de ovule care nu se maturizeaza. Odata cu trecerea anilor, rezerva ovariana scade firesc, astfel ca la 50-55 de ani, cand se instaleaza menopauza, raman doar cateva mii de ovule imbatranite.
Daca timp de un an, perioada in care cuplul a intretinut raporturi sexuale regulate si neprotejate nu a obtinut sarcina, se recomanda prezentarea la medicul specialist in infertilitate pentru investigatii amanuntite si pentru a obtine un diagnostic si tratament corecte.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
3 Comments
Pingback: Ce este fereastra fertila – atunci cand planifici o sarcina • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Infertilitatea – Mituri despre infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Infertilitatea – Mituri despre infertilitate