Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, faţa lumii ar fi fost alta. (Blaise Pascal)
Nasul, prin situarea sa în centrul feţei, este cel care atrage atenţia încă din primele momente ale interacţiunii între 2 persoane, astfel că, orice asimetrie sau dizarmonie, neconcordanţă a dimensiunilor sau formei sale cu restul feţei va fi sesizată imediat de interlocutor. De aceea, el devine de cele mai multe ori cea mai problematică parte a feţei (fiind uneori prea mare, alteori prea mic, sau prea incovoiat, prea ascuţit, prea borcanat, ori prea turtit) aşadar, un generator de complexe. Datorită evoluţiei chirurgiei estetice din ultimii ani, aceste neplăceri şi complexe pot fi remediate, rinoplastia fiind una dintre cele mai solicitate şi obişnuite operaţii.
Ce este rinoplastia?
Rinoplastia este o operaţie de remodelare a nasului, care conferă acestuia dimensiunile şi forma adecvate feţei pacientului, corectează deci aspectul extern al nasului şi/sau (după caz) înlătură unele defecte ale structurii interne a acestuia, restabiliand o circulaţie corectă a aerului prin căile respiratorii intranazale. Există mai multe tipuri de rinoplastie, decizia asupra operaţiei efectuate ţine de particularităţile fiecărui pacient :
Din punctul de vedere al structurilor ce vor fi corectate există rinoplastia totală, intervenţie realizată atât la nivelul structurilor cartilaginoase, cât şi la al celor osoase. Este cea mai des întâlnită, deoarece majoritatea nasurilor cu probleme necesită corecţia ambelor structuri. Rinoplastia parţială este o intervenţie doar asupra structurilor cartilaginoase sau doar a celor osoase. În cazul în care pacientul are de exemplu o proemeninţă a vârfului nazal cu contur osos corect sau doar o cocoasa inestetică, pentru vârful nasului nefiind necesare corecţii.
Din punctul de vedere al numarului de intervenţii la nivel nazal, există rinoplastie primară, atunci când nasul nu a mai suferit corecţii în antecedente, aceasta fiind prima operaţie la acest nivel. Rinoplastia secundară se realizează în cazul în care s-a efectuat în antecedente o operaţie de corecţie a nasului (fie in urma unui traumatism, fie tot o intervenţie în scop estetic sau funcţional). Există nasuri care au diformităţi importante sau sunt modificate în urma unor defecte/anomalii congenitale, sau traumatisme grave, astfel că, de obicei, în aceste cazuri sunt necesare mai multe intervenţii pentru obţinerea unui aspect cat mai estetic, a unei simetrii.
Prin rinoplastie se pot corecta, dimensiunile nasului (lungime, lăţime, proiecţia vârfului), imaginea sa de profil (cocoasa inestetică sau alte deformări ale conturului), forma nărilor.
Cine poate beneficia de rinoplastie?
În cazul rinoplastiei realizate în scop estetic, pot beneficia de aceasta operatie doar persoanele care au depăţit perioada pubertăţii, în general peste 18 ani, deoarece este necesar, ca procesul de creştere să se fi încheiat, şi persoanele ce nu suferă de afecţiuni grave cardio-vasculare, pulmonare sau psihice.
În ce constă operaţia de rinoplastie?
Există două metode de realizare a operaţiei de rinoplastie: metoda deschisă (cea mai des utilizată) şi metoda închisă (aplicabilă doar la număr redus de cazuri, ce necesită corecţii minore).
În rinoplastia deschisă se va efectua o incizie la nivelul columelei (porţiunea vizibilă ce desparte nărinele) şi câte o incizie pe interiorul nărinelor, expunerea ulterioară a scheletului osteocartilaginos al nasului şi remodelarea acestuia (având deci o vizibilitate directă asupra structurilor), reaşezarea pielii pe noul schelet, introducerea de mese în nărine şi montarea unei atele care să ajute la menţinerea noii forme a nasului.
În cazul metodei închise, incizii se fac doar pe interiorul nărinelor, motiv pentru care nu există o vizibilitate directă a structurilor interne ale nasului, de aceea, această intervenţie este aplicabilă în puţine cazuri, cu defecte minore. Operaţia de rinoplastie dureaza în medie 1-2 ore şi se realizează sub anestezie locală sau generală.
Cat durează perioada de recuperare?
Atela şi pansamentul se vor îndeparta la 7-10 zile postoperator. Recuperarea în urma operaţiei de rinoplastie durează în medie 2-3 saptamani. Principalele recomandări după operaţie vizează repausul fizic în primele 2-3 saptamani postoperator, urmate de o reluare treptată a activităţilor fizice cotidiene şi a sportului (la ~2 luni postoperator), protejarea de frig şi de soare, dar şi evitarea loviturilor la nivelul nasului. Rezultatul final al rinoplastiei este vizibil însă după aproximativ 6 luni-1 an.
Care sunt riscurile rinoplastiei?
Riscurile operaţiei de rinoplastie sunt asemanatoare cu cele ale oricarei intervenţii chirurgicale (sângerare, edem, stare de rău general, dacă nu se respectă indicaţiile medicului chirurg plastician).
Un lucru important de reţinut, este că nasul este o structură complexă, situată într-o zonă extrem de vizibilă, deci orice modificare efectuată la nivelul său va fi sesizată imediat. De aceea, este esenţiala experienţa chirurgului plastician, care trebuie să fie un bun cunoscător al anatomiei şi un fin evaluator al defectelor existente şi al modificărilor pe care le va produce prin operaţie.
Cu sau fără riscuri, româncele (si mai puţin românii) sunt preocupate din ce în ce mai mult de nasul lor, dovadă fiind cererea în trend ascendent a operaţiilor de rinoplastie din motive strict de ordin estetic.
Cu o experienţă de peste 20 de ani, dr. Cristian Nitescu pune la dispoziţia clienţilor săi competenţă şi indemanarea operatorie, dar şi atenţia, înţelegerea şi dragostea pentru estetic. Chirurgia estetică este ştiinţă şi artă în acelaşi timp, iar rolul dr. -ului Cristian Nitescu este acela de a-ţi remodela corpul şi de a-ţi reda încrederea de sine. Dr. Cristian Nitescu este medic primar în chirurgie plastică si reparatorie, doctor în ştiinţe medicale şi unul dintre cei mai reputaţi chirurgi plasticieni din România.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala