Virusul West Nile isi face simtita prezenta in Romania. Digi24 relateaza despre un caz care a dus la perturbarea donarilor de sange. Afla mai multe despre West Nile!
Virusul West Nile face parte din familia Flavivirida si se inscrie in acelasi grup filogenetic cu virusurile encefalitei, un complex de virusuri care se gaseste atat in regiunile tropicale, cat si in cele temperate. Virusul afecteaza in primul rand pasarile, dar poate infecta si oamenii, caii, cainii, liliecii, maimutele veveritele sau soarecii de casa. La om, virusul se transmite prin intepatura unei specii de tantar.
In 90% dintre cazuri, infectiile cu virusul West Nile la oameni sunt asimptomatice. Manifestarile care apar in urma infectarii cu virus West Nile sunt de trei tipuri:
– in cele mai multe dintre cazuri, simptomele lipsesc;
– in 20% dintre cazuri manifestarile sunt usoare, apar intre 2 si 8 zile de la infectare si constau in febra usoara, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpiratie excesiva, stari de slabiciune, dificultati la inghitire si dureri articulare.
– al treilea caz este cel mai grav si consta in encefalita sau meningita, cauzate de patrunderea virusului West Nile in zona meningelui(membrana care “imbraca” creierul) si a lichidului cefalorahidian. Simptomele predominante sunt: febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, gat intepenit, dezorientare, coma, tremuraturi, convulsii, vedere slaba, amorteala a degetelor, paralizie . Aceste simptome pot sa apara intre 3 si 14 zile de la intepatura infectanta a tantarului.
Diagnosticul de meningita sau encefalita provocate de virusul West Nile se poate stabili in urma unei punctii lombare. in urma tratamentului, simptomele pot sa dispara in 7-10 zile, desi starea de oboseala poate persista mai multe saptamani. Pana in prezent, nu a fost produs un vaccin sau un tratament specific in cazul infectarii cu virusul West Nile.
Cei mai expusi la infectarea cu virus sunt batranii.
Pentru a preveni infectarea cu virus West Nile, trebuie sa tinem cont de urmatoarele masuri de precautie:
– Evitarea expunerii la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi.
– Utilizarea de substante chimice care alunga tantarii.
– Impiedicarea patrunderii tantarilor in casa plin instalarea de plase la geamuri
– Desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, din subsolul cladirilor si indepartarea recipientelor de apa statuta.
– Efectuarea desinsectiei in zonele locuite.
In 1996, tara noastra a avut de infruntat prima epidemie cu virusul West Nile. Atunci au fost semnalate aproape 300 de cazuri de imbolnaviri ale sistemului nervos central. Acum, Centrul de Transfuzii Vrancea a luat decizia ca, pana la 1 noiembrie, locuitorii unui cartier din Focsani sa nu mai fie primiti la donare de sange, dupa ce a fost declansata alerta de West Nile. Un vecin de-al lor contractase virusul in timp ce se afla in concediu – citeste aici mai multe despre acest caz.