Peste 95% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 2, care deseori rezultă din excesul de masă corporală și inactivitate.
Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu mai răspunde la insulină și se dezvoltă de obicei după vârsta de 45 de ani, deși devine din ce în ce mai frecvent la persoanele mai tinere.
Afecțiunea este gestionabilă, dar dacă este neglijată poate provoca probleme grave de sănătate și chiar poate fi fatală.
Un nou studiu a descoperit că, prin consumul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați pe bază de plante, o persoană își poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Factori de risc pentru diabet
Diabetul se dezvoltă de obicei lent și poate avea puține simptome la început, așa că poate trece neobservat pentru ceva timp. Riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 este crescut de factori precum:
- fiind peste 45 de ani
- având antecedente familiale ale afecțiunii
- făcând puțin sau deloc exerciții fizice
- având obezitate sau exces de greutate, în special având exces de greutate în jurul glandei
- niveluri scăzute de colesterol „bun”.
- niveluri ridicate de trigliceride.
Oamenii își pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 menținând o greutate sănătoasă, îmbunătățindu-și dieta și fiind activi.
O dietă săracă în carbohidrați
Studiul prospectiv de cohortă a fost efectuat pe 203.541 de bărbați și femei din SUA pe o perioadă de peste 30 de ani. Toți participanții nu aveau T2D, boli cardiovasculare și cancer la începutul studiului.
La fiecare patru ani, participanții au efectuat evaluări alimentare folosind un chestionar validat privind frecvența alimentelor. Cercetătorii au creat scoruri bazate pe procentul de energie totală pe care fiecare persoană a primit-o din aportul zilnic de proteine, grăsimi și carbohidrați. Apoi au împărțit participanții în cinci grupuri.
Grupul cu conținut scăzut de carbohidrați a primit aproximativ 40% din caloriile totale din carbohidrați.
Cercetătorii au evaluat apoi calitatea dietelor, clasificând 18 grupe de nutrienți, cum ar fi cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase, dulciuri și deserturi, grăsimi animale, lactate și carne.
Alimentele pe bază de plante reduc riscul de diabet
În general, o dietă săracă în carbohidrați nu a redus riscul de diabet de tip 2. Cu toate acestea, atunci când sursele de proteine alimentare au fost luate în considerare separat, cercetătorii au descoperit diferențe considerabile în ceea ce privește riscul de diabet de tip 2.
Cei care au inclus în principal proteine vegetale în dieta lor au avut un risc redus cu 6% de diabet de tip 2 în cei 30 de ani.
Pentru persoanele care și-au restricționat aportul de carbohidrați rafinați, riscul de diabet de tip 2 a fost redus și mai mult, cu 15% mai puțin decât cei care au o dietă obișnuită.
În schimb, cei care urmau o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și care consumau în principal proteine animale au avut un risc cu 35% mai mare de diabet de tip 2, care a crescut la 39% la cei care au consumat și o dietă săracă în cereale integrale.
Ce să mănânci pentru a reduce riscul de diabet
Ceea ce se știe este că menținerea unei greutăți sănătoase, exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă cu puține alimente procesate ajută la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
Se poate ca, optând pentru proteine pe bază de plante, cum ar fi nucile, lintea, fasolea și soia, în locul proteinelor animale, s-ar putea reduce și mai mult acest risc.
1 Comment
Pingback: Cea mai bună dietă săracă în carbohidrați pentru diabet: proteine de origine animală vs proiteine pe baza de plante • VoxMedical | Viata si sanatate