Unele flori si plante comune care sunt atractive va pot da dureri de cap, pot provoca convulsii sau pur si simplu pot sa te omoare, in conformitate cu “Manualul de otravitor si Plante prejudiciabila” (editura Springer).
Copiii sub 6 ani sunt cei mai vulnerabili, ei reprezinta cauzele a 85 la suta din toate apelurile catre centrele de toxicologie.
Rododendroni, wisteria, leandru si ficusul sunt doar cateva dintre plantele frumoase ale caror parti intunecate s-ar putea sa va surprinda.
“Cele mai frecvente probleme cu plante otravitoare apar din contactul cu uleiul, seva plantelor care pot sa provoace o reactie alergica a pielii.”, potrivit Institutului National pentru Securitate si Sanatate.
Narcisa
Acesti vestitori ai primaverii, galbene si albe, sunt de fapt toxice in cazul in care bulbii sunt consumati in cantitati mari. De multe ori, oamenii confunda bulbii de narcise cu ceapa.
Semnele de intoxicatie sunt: greata, vome, crampe si diaree. Un medic ar putea recomanda hidratare intravenoasa si/sau medicamente pentru a stopa voma si senzatia de greata in cazul in care simptomele sunt severe sau pacientul este un copil.
Ficus
Cunoscut si ca smochinul inlacrimat, copacul benjamin sau planta de cauciuc infrunzita, ficusul contine in frunze si in tulpina o seva laptoasa ce este toxica.
Exista aproximativ 800 de specii de arbori ficus, arbusti si vita de vie (este prezentata Ficus auriculata), dintre care multe sunt cultivate in interior, in ghivece si cazi si in aer liber in zonele calde in cazul in care unele soiuri pot creste pana la 75 de picioare inaltime.
Simptome de intoxicare cu ficus sunt: mancarimea pielii si inflamatiile. Pentru a remedia aceste reactii, medicul va prescrie medicamente pentru alergie sau antiinflamatoare.
Crizantema
De o varietate coplesitoare de culori, portocalii, galbene sau albe, aceste minunate flori pot fi regasite in multe gradinite cu flori din fata casei sau in ghivece pe balcoane.
Sunt intre 100 s 200 de specii de Crizanteme, care cresc, in general, inaltandu-se deasupra solului, dar in timp se pot transforma in arbusti.
Aceste plante sunt toxice pentru oameni, dar nu intr-o doza periculoasa. Atingerea lor poate cauza usturimi si mancarimi ale pielii, precum si inflamarea locului ce a intrat in contact cu planta.
Lacramioare
Aceste flori incantatoare, cunoscute si sub denumirea de margaritar sau clopotei, sunt in intregime otravitoare. Ingestia unei mici cantitati s-ar putea sa nu va raneasca prea mult, dar daca se consuma o cantitate mai mare, consecintele pot fi diverse: se pot manifesta ameteli, stare de greata si voma, dureri la nivelul gurii si dureri abdominale, diaree si crampe stomacale.
De asemenea poate fi afectata si inima, bataile inimii pot deveni neregulate rapide sau se pot incetini.
In aceste situatii, medicul prescrie, cel mai probabil, curatarea somacului prin absorbtia de carbune si medicamente pentru a readuce la normal ritmul cardiac.
Wisteria
Wisteria are o forma romantica in cascade de flori. Ciorchini de flori albe sau roz sunt intalnite in principal in zonele cu clima tropicala.
Intreaga planta este toxica, desi unii afirma ca florile nu sunt. Simptomele sunt ameteala, stari de voma, crampe si diaree; oricare din simptome cere tratamente precum hidratare intravenoasa si pastile anti ameteala.
Hortensia
Hortensia este o floare ornamentala de curte foarte populara, care poate creste pana la 10 metri inaltime.
Aceste flori, odata consumate, iti va da o durere de burta, care se manifesta uneori in cateva ore dupa mancat. De obicei, pacientii prezinta, de asemenea, mancarimi ale pielii, varsaturi, slabiciune si transpiratie. Unele rapoarte indica faptul ca pacientii pot experimenta chiar coma, convulsii si o defalcare in circulatia sanguina a organismului. Din fericire, exista un antidot pentru otravirea cu hortensie, iar medicii s-ar putea, de asemenea, va dea medicamente pentru a usura simptomele.
Leandru
Fiecare parte a plantei leandru este toxica, spre deosebire de cazul altor plante, in cazul in care doar floarea sau seva ar putea fi otravitoare. Chiar si inhalarea accidentala a fumului de la iederii prin ardere este o problema.
Acesti arbusti vesnic verzi sunt comuni ca plante in gradini in climat mediteranean. De obicei, simptomele implica o modificare a frecventei cardiace, sau palpitatii lente sau niveluri ridicate de potasiu. Un medic poate prescrie un medicament pentru a ameliora bataile inimii si sa incerce sa induca voma.