Timişorenii cu grave afecţiuni oftalmologice au de acum posibilitatea să se trateze la nivel european în oraşul de pe Bega.Un Centru Regional de Chirurgie Vitreo-Retiniană şi Oftalmo-Oncologie va funcţiona la Timişoara în urma unui proiect de colaborare între România şi Serbia. Din finanţarea în valoare de aproape 700 de mii de euro a fost achiziţionat un aparat de anestezie generală şi un microscop cu cameră video de înaltă performanţă. Tipul de intervenţie care poate fi realizată se mai practică în sistemul public din ţara noastră, doar în Bucureşti.
„ Este vorba de o procedură chirurgicală, mai precis chirurgie vitreo-retiniană care va rezolva foarte multe probleme de invaliditate intraoculară, aspectele distructive asupra ochiului ale diabetului zaharat, aşa numita retinopatie diabetică, de asemenea este vorba despre rezolvarea dezlipirii de retină şi a altor situaţii de chirurgie vitreană.” a declarat şeful Secţiei de Oftalmologie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, Ileana Zolog.
Până acum au fost operaţi, prin noua tehnică, 86 de pacienţi. Iniţiatorii proiectului se aşteaptă să depăşească obiectivul de 200 de bolnavi pe an. Managerul Spitalului Muncipal din Timişoara, Octavian Mazilu:
„ Proiectul este foarte important pentru că ne permite să lărgim oferta de servicii ale spitalului nostru, într-un domeniu de vârf şi anume chirurgia oftalmică oncologică. Prin urmare noi sperăm într-o adresabilitate semnificativă pe acest segment şi ţinând cont de inexistenţa unui serviciu public pe o largă arie din jurul Timişoarei şi Timişului, cred că această gamă de servicii medicale va fi intens solicitată.”
În calitate de partener transfrontalier, oraşul sârb Zrenjanin, va avea misiunea de-a îndruma pacienţi pentru tratament la centrul de la Timişoara. Primii bolnavi au ajuns deja şi urmează a fi operaţi în aceste zile.
Instituţiile partenere au pus însă bazele implementarii unui centru de chirurgie oftalmo-oncologică şi în Serbia.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala