650 de cadre medicale din regiunea de vest vor participa la programe de formare profesionala, in vederea imbunatatirii actului medical in tratarea pacientilor cu boli neurologice grave.
Actiunea face parte din proiectul “Ora de Aur” initiat de Asociatia pentru Anestezie si Terapie Intensiva “Aurel Mogoseanu”, proiect care are la baza implementarea unui centru pilot de neuroterapie intensiva, in ceea ce priveste pregatirea profesionala si profesionala a personalului medical care intra in interactiune cu bolnavii neurochirurgicali gravi.
Initiator al proiectului este Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si partener Spitalul Municipal Hunedoara, dar vor participa si spitalele din Arad si Caras-Severin. Vor participa la instruirea gratuita 350 de medici si 300 de asistente din specialitatile de neurologie si neurochirurgie, insa numarul poate creste in functie de gradul de interes al cadrelor medicale.
“Sunt importante pentru a vorbi toti aceeasi limba” a apreciat despre cursurile de formare, managerul de proiect Cristina Brinzeu, “Suntem studenti din centre universitare diferite, lucrurile s-au schimbat mult, mai ales in neurologie si neurochirurgie in ultimii 20 de ani. Trebuie sa avem acelasi protocol pe care sa dorim toti sa-l respectam”, a mai precizat medicul anestezist.
Primul pas este obtinerea unui spatiu pentru centrul pilot, in cadrul Spitalul Judetean din Timisoara, apoi crearea unei platforme virtuale. Obiectivul principal al proiectului este o mai buna comunicare intre medicii din Regiunea de Vest, in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul bolnavilor neuro gravi.
Titlul proiectului “Ora de Aur” porneste de la o ora in care o pacienta cu o boala neurologica din Arad a fost salvata datorita bunei comunicari intre medicii timisoreni si cei aradeni. Proiectul are o valoare totala de aproximativ 1 milion 850 de mii de lei, din partea Fondului Social European, dintre care 1 milion 700 de mii de lei, asistenta financiara nerambursabila.
Sursa: Televiziunea Medicală