Clamidioza cum este denumita stiintific, dar mai cunoscuta sub numele de Chlamydia, este o infectie bacteriana cu Chlamydia trachomatis si se transmite prin contact sexual, afecteaza ambele sexe, mai mult persoanele sub 30 de ani.
Chlamydia – transmitere
Infectia se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral cu un partener deja infectat. Si o femei insarcinata poate transmite infectia, in timpul nasterii, pruncului sau. La femei, infectia afecteaza canalul cervical si organele reproductive superioare, iar la barbati afecteaza in principal uretra. In anumite cazuri, infectia cu Chlamydia poate afecta si alte parti ale corpului cum sunt rectul, suprafata oculara sau pleoapele.
Printre cele mai comune cauze se numara contactul sexual neprotejat cu un partener infectat, o viata activa sexual cu mai multi parteneri necunoscuti, inceperea vietii sexuale inainte de implinirea a 18 ani, sistemul imunitar slabit. Din pacate, lipsa simptomelor in primele faze ale bolii intarzie punerea unui diagnostic. Atunci cand acestea exista insa, primele semne ale infectiei apar la 2-3 saptamani de la infestare, dar perioada de incubatie poate dura mult mai mult, pana la cateva luni.
Chlamydia – simptome
La femei, simptomele sunt de dureri abdominale intense, urina are o culoare tulbure si pacienta prezinta dureri la urinare, sangerari menstruale neregulate, mancarime genitala, febra, senzatie de oboseala cronica, usturime la nivelul organelor genitale. La barbati, simptomele bolii sunt reprezentate de aparitia unor cruste la capatul penisului, conjunctivita, urina tulbure si usturimi la urinare, secretii apoase la nivelul penisului, sensibilitate marita la nivelul anusului si scrotului.
Chlamydia – Diagnosticare
Diagnosticul se pune doar in urma unor investigatii medicale ce cuprind analize ale secretiilor vaginale, ale urinei, ale secretiilor uretrale, bucale, rectale si oculare (in functie de simptomele prezentate). In acelasi timp cu testele pentru diagnosticarea infectiei cu Chlamydia, este recomandata si testarea pentru gonoree, sifilis, HIV si vaginita bacteriana, infectii asociate foarte des cu Chlamydia.
Chlamydia – Tratament
Tratamentul pentru infectia cu Chlamydia consta din administrarea antibioticelor. Depistata si tratata la timp, boala nu duce la aparitia complicatiilor. Netratata insa, poate duce la complicatii multiple, cele mai importante fiind cervicita, uretrita, endometrita, boala inflamatorie pelvina, abcesele pelvine si, nu in ultimul rand, infertilitatea. De asemenea, dintre complicatiile bolii la femeile insarcinate se numara sarcina ectopica, avortul, nastere prematura, ruptura prematura a membranelor.
La barbati, complicatiile inclus uretrita, epididimita, prostatita, infertilitate.
Tratamentul trebuie urmat de catre ambii parteneri ai cuplului si se recomanda evitarea contactelor sexuale timp de sapte zile dupa incheierea tratamentului. Pentru a scadea sansele reinfectarii, se recomanda folosirea prezervativelor, cea mai sigura cale de protejare impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
5 Comments
Pingback: Chlamydia, cea mai raspandita infectie sexuala • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Diferentele dintre sterilitate, infertilitate si impotenta • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Afectiuni ginecologice frecvente si tratamentul potrivit • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Probleme ginecologice in functie de varsta • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Cât de riscantă este cervicita netratată • VoxMedical | Viata si sanatate