Cancerul poate fi prevenit! Nu sunt multe reguli de respectat pentru a tine departe cancerul si tine de fiecare dintre noi sa le respectam. Vezi primele cinci localizari ale cancerului, in functie de sex!
Cancerul de col uterin, mai multe decese decat cancerul de san
Primele cinci localizari la femei, in ordinea incidentei sunt: san, col uterin, stomac, plaman si colorectal. De notat: cancerul de col uterin determina mai multe decese decat cancerul de san.
Primele cinci localizari la barbati sunt: plaman, stomac, ficat, esofag si colorectal.
Cresterea frecventei cancerelor pulmonar, san, colorectal reflecta occidentalizarea stilului de viata, speranta de viata “mai buna” si globalizarea pietei pentru produsele din tutun.
Pe ce trebuie sa te axezi pentru a tine departe cancerul
– alimentatie sanatoasa
– miscare, evitarea sedentarismului
– prevenirea fumatului si renuntarea la fumat
– expunerea cu atentie (protejat) la soare
– control periodic pentru diagnosticarea precoce
Realitati contemporane: cancerul de stomac este asociat cu infectia cu Helicobacter pylori
Cancerul reprezinta o problema majora de sanatate publica, pe plan mondial, existand variatii considerabile in incidenta, mortalitate, supravietuire, factori determinanti de mediu, programe mixte de prevenire, detectare, tratament, paleatie.
Daca nu se intervine efectiv prin programe de prevenire si screening, numarul de cazuri noi va creste de la 10 milioane in 2000 la 15 milioane in 2020, dintre care 9 milioane in tarile in curs de dezvoltare. Povara prin cancer ar putea atinge pana in anul 2050, 24 milioane cazuri/an/, cu 17 milioane in tarile in curs de dezvoltare.
Tarile dezvoltate prezinta rate ridicate ale cancerului pulmonar, colorectal, san si prostata, ca urmare a debutului precoce a epidemiei tabagice, a expunerii timpurii la carcinogenii ocupationali, dietei si stilului de viata occidental din aceste tari. In contrast, pana la un sfert din cazurile de cancer in tarile in curs de dezvoltare sunt asociate cu infectiile cronice. Cancerul hepatic este frecvent asociat cu infectia cu virusul hepatitic B (HBVT, cancerul de col uterin este asociat infectiei cu anumite tipuri de papillomavirus uman (HPV), iar cancerul de stomac este asociat cu infectia cu Helicobacter pylori.
In tarile in curs de dezvoltare, sapte tipuri de cancer (col uterin, ficat, stomac, esofag, plaman, colorectal, san), determina 60% din cazurile noi si decesele prin cancer. Dintre aceste tipuri, cancerele de col uterin, hepatic, stomac si esofag prezinta rate crescute de incidenta si mortalitate si in tarile dezvoltate. Cancerul de plaman, colorectal, san prezinta rate in crestere, ca urmare a modificarilor demografice si industriale.
1 Comment
Pingback: Mit sau adevar: te ingrasi daca te lasi de fumat? | Asociatia Medicilor de Familie Mures