Al XIII-lea Congres National de Flebologie, din 2-4 octombrie, de la Timisoara, a coincis, cu aniversarea a 40 de ani de activitate a Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara.
De-a lungul acestor ani, volumul de munca a fost unul foarte mare, fiind efectuate peste 120.000 de operatii. De asemenea, nu a lipsit nici activitatea de cercetare, activitatea cu studentii, precum si publicatiile realizate de catre chirurgii timisoreni. Toate reusitele activitatii chirurgicale au fost dezbatute la acest Congres National de Flebologie in cadrul cursurilor si simpozioanelor.
“Clinica noastra fiind si intr-un spital cu specific de urgenta, practic a rezolvat tot ce tine de urgenta chirurgicala. Avem preocupari in chirurgia venoasa, flebologie, chirurgia baleatica, chirurgia oncologica, mai ales ca in ultima perioada numarul cancerelor digestive s-a inmultit ingrijorator.”, conf.univ.dr. Sorin Olariu,sef Clinica Chirurgie I.
La al XIII-lea Congres National de Flebologie au fost prezentate noi tehnici operatorii
Noile tehnici operatorii, introduse in ultimii ani de chirurgii timisoreni, atraumatice pentru pacient sunt salutate de catre specialistii straini, invitati la al XIII-lea Congres National de Flebologie.
“Acum, cu metodele noi pe care le-am introdus avem rezultate si mai bune, putem sa facem operatii la pacienti care sunt sub tratament anticoagulant, deoarece daca folosesti metodele noi nu trebuie sa intrerupi tratamentul anticoagulant. Pacientii care sunt acceptabili pentru operatie si care au varsta inaintata, au riscuri mai mari, insa, acesti pacienti sunt, in prezent, abordabili pentru operatie. Sunt succese nemaipomenite in privinta chirurgiei venoase.”,
“Diferentele intre tehnicile operatorii devin tot mai mici, ma bucur foarte mult ca aceste succese si noutatile mondiale se introduc repede si in Romania, iar eu ma straduiesc ca prin legaturile si colaborarea pe care o am cu Clinica I Chirurgie sa dezvoltam aceste tehnici operatorii si sa le introducem cat se poate de repede.”, a spus prof.dr. Alina Fratila, profesor asociat al Clinicii Chirurgie I, Judetean medic in Germania.
Patologia venoasa a membrelor inferioare este in permanenta in atentia medicilor, mai ales ca, netratate la timp duce la complicatii severe.
“Patologia venoasa a membrelor inferioare, adica, popular, varicele care apar vizibil la membrele inferioare si au un impact estetic, dar pentru noi medicii, impactul patologic se refera la evolutie progresiva, cronica a bolii varicoase spre complicatii invalidante care sunt greu de tratat, necesita costuri crescute. Pacientii trebuie sa stie sa se prezinte la medic in momentul aparitiei primelor simptome de boala, pentru ca atunci sunt mult mai usor de corectat, de tratat si sunt reduse complicatiile ca ulcere varicoase care necesita tratamente indelungate. Pe langa faptul ca sunt inestetice si dureroase sunt si generatoare de mari costuri.”, Dr. Daniela Radu, medic primar chirurg, Presedintele Societatii Romane de Flebologie.
Manifestarea medicala a reunit peste 150 de specialisti, care au avut posibilitatea de a urmari noile tehnici operatorii realizate de lectori din Germania si Anglia impreuna cu chirurgii timisoreni.
“Am fost incantat sa fiu invitat ca si oaspete lector. Pentru mine este important sa imi fac noi colaboratori si sa vorbesc despre flebologie si cat de importanta este chirurgia venoasa pentru Europa cat si despre cercetarile pe care le-am facut in clinica mea din Londra. Vom vorbi despre studii si, de asemenea, vom participa la interventii chirurgicale cu colegii nostri din Romania.”
“Cred ca cea mai mare diferenta intre Londra si tara dumneavoastra, este ca noi nu folosim anestezic, facem o incizie cat o gaura de ac, patrundem cu laserul si apoi, doua ore mai tarziu pleaca acasa. Peste cinci sau zece ani, datorita faptului ca venele au fost tratate cu laser, pacientul nu trebuie sa mai revina. Ultimele tehnici in materie de chirurgie venoasa au rezultate bune pe termen lung, astfel se reduc costurile, pentru ca nu trebuie sa platesti spitalizarea sau anestezia.”, prof.dr. Mark Whiteley, Londra.
La al XIII-lea Congres National de Flebologie au fost operati 12 pacienti
In cele trei zile ale congresului, 12 pacienti cu patologie venoasa au fost supusi unor interventii chirurgicale efectuate prin noile tehnici introduse recent in chirurgia timisoreana. Cursantii au putut vedea live operatiile, acestea fiind transmise din sala de operatie a Spitalului Judetean din Timisoara in Aula Magna a Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara.
Cu ocazia evenimentului a avut loc si o expozitie medicala cu specificul patologiei venoase.
autor: Liana Gorun