În premieră pentru România, Divizia de Transplant a UEMS – Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști organizează cu ocazia Congresului Romtransplant 2012 (26-29 septembrie, World Trade Center), examenul pentru Diploma Europeană de Transplant.
Faptul că examenul se organizează anul acesta în România, la Bucureşti şi că din comisie fac parte Domnii Prof. Dr. Irinel Popescu, Președinte Congres Romtransplant 2012 şi Prof. Dr. Mihai Lucan, şeful programului de transplant renal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, marchează cu succes integrarea transplantului românesc în reţeaua europeană de transplant.
În contextul acestui examen, Congresul Romtransplant 2012 este onorat de prezenţa preşedintelui Comisiei de transplant a UEMS, Prof. Dr. Vassilios Papalois (Spitalul Hammersmith, Londra), figură emblematică a transplantului European, care a pus bazele Comisiei de transplant a UEMS şi a creat un model de examen european, valabil şi pentru celelalte specialităţi chirurgicale.
De o importanţă majoră, obţinerea Diplomei Europene de Transplant lepermite titularilor atât să profeseze în această disciplină extrem de interesantă a medicinei – transplantul – cât şi să obţină o poziţie în structurile europene de transplant. Fiind unanim recunoscută seriozitatea şi rigurozitatea examenului, trebuie evidenţiat că în afara candidaţilor din spaţiul european, la examen se prezintă şi medici de pe alte continente: America de Sud, America de Nord şi Asia.
De asemenea, tot cu prilejul Congresului Romtransplant 2012, EBTM – Comisia Europeană pentru Medicina de Transplant derulează examenul pentru obținerea diplomei europene în medicina de transplant. Este pentru prima oară când acest examen se desfăşoară în România, fiind organizat pentru a doua oară după examenul susținut în 2011 la Glasgow, în cadrul Congresului Societății Europene de Transplant (ESOT), numărând printre examinatori renumiți hepatologi și nefrologi de transplant din Europa.
Congresul Romtransplant 2012 reprezintă o ocazie aparte şi pentru că se vor aniversa împlinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni şi 20 de ani de activitate de transplant renal în Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.Toţi aceşti ani de activitate s-au tradus printr-un număr de1.500 de bolnavi transplantați renal și a peste 350 de transplantați hepatic.
Aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naționale dedicate creșterii numărului de donatori de organe și țesuturi la care Biserica Ortodoxă Română a avut, şi continuă să aibă, un rol capital.
În contextul în care la începuturile transplantului au fost suficiente nelămuriri şi neînţelegeri la nivelul publicului, opinia care a contat cel mai mult în acceptarea noţiunii de moarte cerebrală şi mai ales a ideii de donare de organe şi ţesuturi, a aparţinut Bisericii Ortodoxe Române.
Astfel, pentru a sublinia încă o dată susţinerea pe care Biserica o acordă nobilei idei a donării de organe şi activităţii pe care o desfăşoară profesioniştii implicaţi în transplantul de organe şi ţesuturi, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, primeşte la Patriarhia Română o delegaţie a Congresului Romtransplant 2012.
Reamintim faptul că în anul 2000, la a doua ediţie a Congresului Romtransplant, Preafericitul Patriarh Teoctist a avut o prezentare în deschiderea reuniunii, prin care exprima punctul de vedere oficial al Bisericii Ortodoxe Române favorabil donării, Biserica susţinând ideea de a da viaţă unor oameni în suferinţă chiar dincolo de existenţa pământeană a donatorului.
Sursa: Televiziunea Medicala