Un stil de viata sanatos, axat pe consumul unor cantitati mari de legume nu reprezinta o garantie a scaderii riscului dezvoltarii unor boli cardiace, sustin cercetatorii britanici. Acestia atrag atentia ca e nevoie de mai mult decat de o dieta alimentara pentru reducerea riscului de infarct sau de accident vascular cerebral.
Mai multi factori precum ce alimente consuma oamenii in afara legumelor, cat de multe exercitii fizice practica, dar si locul si felul in care traiesc reprezinta factori care ar putea avea un impact mai mare asupra starii de sanatate, potrivit autorilor cercetarii.
Dar, sustin expertii britanici, o dieta echilibrata reduce riscul de aparitie pentru multe boli, inclusiv a anumitor tipuri de cancer.
Specialistii, inclusiv cei de la Serviciul National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie, recomanda consumarea a cel putin cinci portii de legume si fructe zilnic.
La studiul realizat de cercetatori de la universitatile britanice Oxford si Bristol in colaborare cu specialisti de la Universitatea Chineza din Hong Kong auparticipat 400.000 de persoane inscrise la o cercetare stiintifica demarata de UK Biobank. Starea lor de sanatate si orice afectiune a inimii care a dus la tratament in spital sau la deces au fost monitorizate pe parcursul a 12 ani.
Subiectilor li s-a cerut sa completeze un chestionar despre dietele lor, inclusiv despre cantitatile de legume gatite si crude pe care le consuma zilnic. In medie, participantii au spus ca mananca cinci linguri de legume pe zi: doua linguri de legume crude, trei linguri de legume gatite.
Risc mai mic de deces
Autorii cercetarii au au cosntatat ca riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic la persoanele care mancau cele mai mari cantitati de legume (mai ales la cele care le consumau crude) in comparatie cu cele care mancau cele mai mici cantitati de legume. Chiar si asa, autorii studiului au considerat ca acest rezultat ar putea fi explicat prin alti factori precum stilul de viata al participantilor. A contat daca fumau sau consumul de alcool, dar locurile de munca, veniturile si dieta generala a subiectilor.
Autorii cercetarii recunosc ca studiul lor nu este dovada “unui efect protector oferit de consumul mare de legume” asupra frecventei de aparitie a afectiunilor cardiace si ale sistemului circulator.
“Acesta este un studiu important, cu implicatii pentru intelegerea cauzelor dietetice ale bolilor cardiovasculare”, spune Ben Lacey, cercetator la Universitatea Oxford.
De cealalta parte, Naveed Sattar, profesor de medicina a metabolismului la Universitatea Glasgow, sustine ca rezultatul este “o buna dovada furnizata de un studiu” a faptului ca alimentele bogate in fibre, precum legumele, “pot sa contribuie la scaderea in greutate si la imbunatatirea nivelurilor factorilor de risc care cauzeaza boli cardiace”.
Potrivit aceluiasi profesor, concluziile studiului pot fi dezbatute, dar nu ar trebui sa afecteze recomandarile formulate pe scara larga privind introducerea in dieta a cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi.
Legumele sunt bogate in vitamine, minerale si fibre
Potrivit recomandarilor NHS, fructele si legume reprezinta o sursa buna de vitamine, precum acid folic, si de minerale, precum potasiu. Ele contin si fibre, care contribuie la mentinerea sanatatii tranzitului intestinal, previn problemele de digestie si reduc riscul de cancer intestinal.
Fructele si legume au rol in reducerea riscului de boli cardiace, accident vascular cerebral si anumite tipuri de cancer si reprezinta o dieta sanatoasa si echilibrata.
Fructele si legumele sunt sarace in grasimi si calorii. Insa este foarte important modul de consumare sau preparare a acestora. Oamenii care mananca multe legume crude ar putea beneficia de o scadere a riscului de boli cardiace deoarece prin gatitul legumelor se elimina nutrimente importante, precum vitamina C. Uleiul si grasimea folosite la gatitul legumelor ar putea duce, de asemenea, la cresterea cantitatii consumate de sare si de grasimi, doi cunoscuti factori de risc pentru bolile cardiace.
Totodata, oamenii care au o dieta bazata pe multe legume mananca mai putine alimente bogate in calorii si mai putine grasimi, consumand totodata mai multe vitamine si antioxidanti, care pot sa previna procesul de deteriorare a celulelor din organism.
Indoieli privind rezultatele studiului
Alti experti sustin ca cercetarea este predispusa la erori.
“Din pacate, trebuie sa punem sub semnul indoielii fiabilitatea descoperirilor obtinute prin acest studiu, din cauza utilizarii unor intrebari simple, prin care autorii se asteptau ca participantii sa anunte o valoare medie a consumului lor de legume”, a declarat Janet Cade, profesoara la Universitatea Leeds.
1 Comment
Pingback: Consumul crescut de legume nu garanteaza scaderea riscului dezvoltarii unor boli cardiace • VoxMedical | Viata si sanatate