Este necesară reluarea programului naţional de vaccinare anti-HPV, susţine deputatul Petru Movilă. În acest sens, ieşeanul a înaintat conducerii MS o listă de propuneri şi sugestii rezultată în urma unor întâlniri cu specialiştii din domeniu.
“Din păcate, în ficare an, 3000 de femi sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar România ocupa un prim loc ruşinos în clasamentele europene în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. De aceea, le încurajez pe ieşence, şi nu numai, să se sfătuiască cu medicul de familie despre modul în care boala poate fi prevenită şi să consulte anual un medic specialist”, a explicat deputatul Petru Movilă.
Una dintre concluziile dezbaterilor a fost cea conform căreia Ministerul Sănătăţii ar trebui să susţină vaccinarea împotriva HPV pentru persoanele care solicita acest lucru. De asemenea, cel mai indicat ar fi ca vaccinarea să fie realizată de medicii de familie, ginecologi sau pediatri.
„Întreruperea programului de vaccinare împotriva HPV nu este oportună, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească soluţii viabile pentru continuarea acestuia, atât pentru 2012, cât şi pentru anul 2013. Având în vedere contextul economic actual şi faptul că pentru acest an nu a fost alocat un buget pentru vaccinarea împotriva HPV, consider că Ministerul Sănătăţii ar trebui să găsească totuşi o soluţie de compromis pentru vaccinarea femeilor care solicita acest lucru”, a mai declarat deputatul Petru Movilă.
În România există două subprograme de prevenire a cancerului de col uterin: subprogramul de profilaxie a cancerului de col uterin prin vaccinare HPV, care s-a derulat până în 2011 şi subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
Sursa: Televiziunea Medicala