Datorită faptului că Contractul-Cadru pentru anii 2011-2012 va fi modificat, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au postat pe site-ul instituţiei şi un proiect de hotărâre.
Prin proiectul de act normativ se propune prescrierea de către medici a medicamentelor sub forma denumirii comerciale cu indicarea şi a denumirilor comune internaţionale (DCI) corespunzătoare. Asta în condiţiile în care, în prezent, prescrierea se face pe DCI şi, numai în cazuri justificate medical, pe denumire comercială.
Motivaţia autorităţilor este că medicul alege tratamentul adecvat pentru afecţiunea/afecţiunile pacienţilor, responsabilitatea revenind în întregime medicului.
“În acest fel, pentru fiecare pacient, se vor lua în considerare efectele terapeutice ale tratamentului prescris şi gradul de suportabilitate financiară a asiguratului”, se arată în proiectul legislativ.
Se mai doreşte şi înlocuirea sintagmei „cod numeric personal” cu sintagma „cod numeric personal/cod unic de asigurare”, asigurarea flexibilităţii în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor pentru activitatea desfăşurată de furnizori în luna decembrie 2011, drept pentru care se înlocuieşte sintagma „sunt considerate” cu „pot fi considerate” în cadrul art. 6 alin. (3) din textul H.G. 1389/2011.
De asemenea, în proiect se menţionează şi faptul că trebuie evitată supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe din spitale pentru o cazuistică ce se poate rezolva în ambulatoriu. În acest sens, se modifică şi art. 50 lit. a) din Contractul-cadru, care va avea următoarea formă: “contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă asiguratul solicita efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate”.
Hotărârea urmăreşte punerea în aplicare a măsurii referitoare la prescrierea medicamentelor de către medici sub forma denumirii comerciale care să conducă la responsabilizarea medicilor prescriptori faţă de tratamentul indicat.
Sursa: Televiziunea Medicala