90% din capacitatea de infectare a coronavirusului se pierde in cicnci minute, in aer, potrivit primelor simulari ce studiaza modul in care virusul supravietuieste in aer. Este o reiterare a atentionarii emise de autoritati de a respecta distantarea fizica si purtarea mastii, ca fiind printre cele mai importante masuri de prevenire a contractarii virusului.
„Oamenii s-au concentrat asupra spatiilor slab ventilate si s-au gandit la transmiterea pe calea aerului pe o distanta de cativa metri sau in intreaga incapere. Nu spun ca acest lucru nu se intampla, dar cred ca, totusi, cel mai mare risc de expunere este atunci cand esti aproape de cineva”, a declarat profesorul Jonathan Reid, director al Centrului de cercetare a aerosolilor de la Universitatea din Bristol si autorul principal al studiului.
„Atunci cand te indepartezi, nu numai ca aerosolul este diluat, dar exista si un virus mai putin infectios, deoarece virusul si-a pierdut gradul de infectare” a mai adaugat profesorul.
O noua metoda
Pana acum, pentru stabilitea timpului de supravietuire a coronavirusului in aer, cercetarile se bazau pe pulverizarea virusului in vase sigilate numite tobe Goldberg, care se rotesc pentru a mentine picaturile in aer. In acest mediu, virusul era detectat dupa trei ore.
Insa, astfel de experimente nu reproduc cu exactitate ceea ce se intampla atunci cand tusim sau respiram, potrivit publicatiei The Guardian.Asta i-a determinat pe cercetatorii de la Universitatea din Bistrol sa creeze un aparat care le-a permis sa genereze orice numar de particule minuscule care contin virusuri si sa le faca sa leviteze usor intre doua inele electrice timp de cinci secunde pana la 20 de minute. Au reusit chiar si sa controleze cu strictete temperatura, umiditatea si intensitatea luminii UV din mediul inconjurator.
„Este pentru prima data cand cineva a reusit sa simuleze cu adevarat ceea ce se intampla cu aerosolul in timpul procesului de expiratie”, a declarat Reid.
Oamenii de stiinta au descoperit astfel ca particulele virale parasesc conditiile relativ umede si bogate in dioxid de carbon din plamani, pierd rapid apa si se usuca. Insa, in cazul unor niveluri mai scazute de dioxid de carbon, are loc o crestere rapida a pH-ului. Ambii factori afecteaza capacitatea virusului de a infecta celulele umane, dar viteza cu care particulele se usuca difera in functie de umiditatea relativa a aerului inconjurator.
Astfel, in cazul unei umiditati mai mici cu 50% (similar aerului relativ uscat intalnit in multe birouri), virusul si-a pierdut jumatate din capacitatea de infectare in 10 secunde, dupa care declinul a fost mai lent si mai constant. La o umiditate de 90% (echivalentul unei camere de aburi sau de dus), scaderea infectivitatii a fost treptata, 52% din particule ramanand infectioase dupa cinci minute, scazand la aproximativ 10% dupa 20 de minute.
Mit doborat
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Bistrol au demonstrat, de asemenea, ca temperatura aerului nu influenteaza infectivitatea virala. Pana acum, se credea ca virusul se raspandeste mai greu pe vreme calda. In schimb, purtarea mastii si distantarea sociala ne protejeaza atat pe noi sa luam virusul, cat si pe altii carora le-am putea transmite.
„Inseamna ca, daca ma intalnesc astazi cu prietenii la pranz intr-un pub, este probabil ca principalul [risc] sa fiu eu care il transmit prietenilor mei sau prietenii mei care mi-l transmit mie, mai degraba decat sa fie transmis de cineva din cealalta parte a incaperii”, a declarat Reid. purtarii unei masti in situatiile in care oamenii nu se pot distanta fizic, a adaugat el.
Efectele au fost aceleasi in cazul celor trei variante ale SARS-CoV-2, sustin cercetatorii. Ei spera sa inceapa experimentele cu varianta Omicron in urmatoarele saptamani.
1 Comment
Pingback: Coronavirusul isi pierde 90% din capacitatea de infectare in cinci minute, in aer • VoxMedical | Viata si sanatate