De multe ori copilul dumneavoastra a avut crize de furie de cate ori erati la cumparaturi, daca nu i s-a indeplinit o dorinta imediat. Sunt dese cazurile in care copilul incepe sa planga din toate puterile sau are un comportament neadecvat sau arata semne de furie in cazul in care nu i se face pe plac.
Crizele de furie ale copiilor – sfaturi utile
Cum putem sa gestionam aceste episoade si cum ii putem intelege pe copii mai bine?
Meseria de parinte este cea mai grea si una pentru care nu exista scoli. Insa, informatii pretioase vin in ajutorul celor ce au adus fiinte pe lume.
Spre exemplu, tot mai multi parinti sunt interesati de metoda Montessori. In manualul “Cum sa cresti un copil extraordinar”, parintele Montessori – Tim Seldin, am selectat cateva sfaturi ce va pot ajuta sa intelegeti mai bine de ce copilul are accese de furie, dar si sa-l ajutati.
- In viata de familie exista adesea niste tipare. Incercati sa identificatI ce anume declanseaza crizele de furie.
- Daca are tendinta sa faca crize cand mergeti la cumparaturi, lasa-ti copilul acasa.
- Faceti in mod detaliat si in avans planurile impreuna cu copilul si tineti-va de ele, copiii fac adesea crize, cand planurile se schimba brusc.
- Fixati impreuna cu copilul limitele activitatii inainte de a le pune in practica. De exemplu, daca mergeti la magazine si cel mic vrea sa-i cumparati o jucarie, amintiti-i de cele stabilite si nu cedati la insistentele lui.
- Multe familii incearca sa faca prea multe. Micutii prefera rutina si se infurie sau obosesc cand sunt carati de la o activitate la alta. Uneori e inevitabil, dar ganditi-va bine inainte sa inscrie-ti copilul la lectii de dans, de gimnastica sau tenis Alergatul de la o activitate la alta sporeste stresul tuturir si pregateste scena pentru crizele de furie. Acordati-va suficient timp ca sa nu trebuiasca sa alergati pentru a ajunge undeva la ora stabilita.
- Nu recurgeti la violenta – aceasta este cea mai sigura metoda de a-l invata sa fie violent cu altii.
- Nu il amenintati cu pedepse. Cand copiii se poarta irational, aceste lucruri nu functioneaza, ci doar maresc gradul de tulburare emotionala.
- Nu discutati in contradictoriu. Nu puteti castiga o cearta cu cineva care se poarta irational.
- Identificati din ce cauza este copilul furios. Uneori poate fi din cauza foamei, setei sau oboselei.
- Daca vi se pare bolnav, vorbiti-i cu o voce blanda pentru a-l linisti si a-i acorda ajutor medical.
- Unii copii accepta cu greu schimbarile si acest lucru in sine poate duce la crize de furie. De exemplu, daca sunteti la locul de joaca, spuneti-i dinainte ca veti pleca in curand. “Va trebui sa plecam acasa in 10 minute. Vrei sa te mai dai o data pe topogan sau in leagan?” Faptul ca ii amintiti in avans si ca ii oferiti posibilitatea de a alege il va ajuta sa suporte mai usor schimbarile.
- Evitati luptele pentru putere oferindu-i, in schimb, copilului posibilitatea de a alege. De exemplu, selectati doua tinute cu care sunteti de acord si rugati-l sa o aleaga pe cea preferata. In felul acesta va simti ca si el detine controlul.