Criza financiară cu care încă se confruntă ţara noastră a afectat şi Crucea Roşie Timiş. Proiectul naţional, „Banca de alimente”, iniţiat tocmai pentru a ajuta cele mai afectate persoane, adică cele cu venituri mici şi foarte mici, este el însuşi afectat de criză. Proiectul este o iniţiativă a Crucii Roşii Române, preluate după modelul unor proiecte similare derulate cu succes, de ani de zile, în ţări din Uniunea Europeană, precum şi în SUA şi Canada.
„Banca de alimente” presupune stocarea de alimente neperisabile, în depozitele Crucii Roşii, prin donaţii sau sponsorizări şi distribuirea acestora către persoanele vulenrabile din toată ţara pe baza evaluărilor efectuate de către filialele judeţene ale Crucii Roşii, dar şi de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe.
Proiectul a fost implementat în 22 de localităţi din toată ţara. Timişul însă este foarte afectat de criză, din acest punct de vedere, după cum precizează coordonatorul zonal, Lucian Triff :” Cantitatea de alimente a început să scadă drastic, în timp ce numărul solicitanţilor este în creştere. Soluţii? Iarăşi facem apel la bunăvoinţa timişorenilor în a-şi arăta şi partea sentimentală, ca să-i spun aşa şi să-i ajute şi pe cei care nu au ce să pună în fiecare zi pe masă. Să doneze în coşurile special amplasate, în magazinele partenere.”
În acelaşi timp, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, organizează în luna aprilie cursuri gratuite de prim ajutor, pentru toţi cei care doresc să aplice procedurile care pot salva vieţi. Iniţiativa face parte din campania „A şti sau a nu fi”, iar cursurile urmate după luna aprilie se vor plăti.
Cursurile durează 12 ore, în două reprize a câte şase ore, sâmbăta şi duminica. Instructorii Crucii Roşii vor oferi atât informaţii teoretice cât şi demonstraţii practice, cu ajutorul manechinelor şi al truselor de prim ajutor. La final, cursantul va fi testat şi va primi o diplomă.
Cele 47 de filiale ale Crucii Roşii au fost dotate cu echipamente de training şi cu tehnica necesaă desfăşurării cursurilor, iar 50 d ecadre medicale au fost pregătite ca formatori de instructori.
Sursa: Televiziunea Medicala