Mulți oameni se plâng de tulburări ale somnului atunci când este lună plină. Recent, un studiu aduce dovezi care sugerează că fazele lunii și somnul sunt conectate.
În acest studiu, profesorul Christian Cajochen de la Universitatea din Basel a studiat somnul a 33 de voluntari împărțiți în două grupe de vârstă. În timpul somnului a fost monitorizată activitatea cerebrală, mișcarea oculară și alte funcții ale creierului.
Datele sugerează că în timpul fazei lunii pline, activitatea creierului corespunzătoare somnului adânc a scăzut cu 30%. Persoanele studiate au adormit cu 5 minute mai târziu și au dormit cu 20 de minute mai puțin per total. Acest lucru s-a datorat în principal reducerii nivelului de melatonină, un hormon cunoscut pentru controlarea ritmului circadian.
Cajochen a spus că a fost foarte surprins de descoperirile lui.
”Dacă consulți literatura științifică, nu există nici o dovadă că luna plină ar avea vreun efect asupra somnului uman și am fost foarte suprinși să-l descoperim.”
Cercetătorii spun că luna ar putea influența și alte aspecte ale comportamentului nostru. Cajochen declară:
”Am adunat și alte date, cum ar fi numărul viselor pe care le-au avut participanții și capacitățile cognitive. Deci am putea să spunem că fazele lunii, în afară de somn, ar putea avea un impact asupra dispoziției, emoțiilor și performanței cognitive.”
sursa: jurnalul Current Biology
1 Comment
cu luna sau fara ,plina sau jumate dupa doua ore ma trezesc si adorm peste o ora.