Cei care au avut ocazia sa isi faca un RMN li s-a spus sa isi scoata orice obiect de metal din buzunare. Un aparat de RMN este foarte complex si poate fi si periculos daca nu se respecta anumite reguli.
Acest clip video din 2010 arata perfect de ce este bine sa nu fie permise obiectele de metal in jurul aparatelor cu magnetica, atunci cand sunt in functiune.
Aparatul RMN din imagini este echipat cu patru magneti tesla
Aparatul RMN din imagini este echipat cu patru magneti tesla si tocmai urma sa fie scos din functiune. Echipa din spital care se ocupa de acest aparat de RMN a trebuit sa il scoata din spital si au decis ca inainte sa faca acest lucru sa faca o serie de experimente, pentru a-i testa forta de atractie magnetica.
Primele teste au constat in lovirea sa cu tot felul de mici obiecte metalice, cum ar fi o carabina de otel si un capsator. Dupa cum vedeti, obiectele acestea au ricosat violent prin tot interiorul tubului, pana cand s-au lipit de pereti.
Mai apoi, echipa a testat forta de atractie magnetica cu obiecte de marimi mai mari, cum ar fi o cheie franceza, si apoi un scaun de birou. Magnetul a tras de cheia franceza cu o forta de 226 kilograme, pana cand aceasta s-a lipit de marginea aparatului. Cand a urmat scaunul, spectacolul a fost si mai mare, pentru ca atractia magnetica a crescut odata cu marimea suprafetei metalice.
Scaunul a plutit in aer, fiind tinut de niste hamuri ce rezistau unei atractii de 589 kilograme forta, pana cand a cedat la forta unei atractii de 771 kilograme forta. Pana la urma, scaunul a ramas lipit permanent de aparatul RMN, in urma unei atractii finale de 900 de kilograme. Aproape aceeasi cu cea a unei masini. De acum inainte, sa stiti foarte bine la ce sa va asteptati daca intrati intr-un aparat RMN cu cheile in buzunarul pantalonilor. S-ar putea sa ramaneti fara ele.
2 Comments
Pingback: Hernia de disc – Tot ce trebuie sa stiti despre acesta afectiune • VoxMedical | Viata si sanatate
Nu stiam, multumesc pentru informatie!