Fumatul este o insultă adresată corpului nostru. Fumatul produce mai multe decese decât HIV, consumul de droguri și alcool, accidente rutiere, sinucideri și crime la un loc.
1 milion de oameni renunță la fumat în fiecare an
Din această cauză, peste 1 milion de oameni renunță la fumat în fiecare an. Ei au ajuns la concluzia că riscurile pentru sănătate – atât pentru sănătatea lor cât și pentru a celor din jur – date de fumat nu mai pot fi tolerate.
Datorită disponibilității a unui număr foarte mare de medicamente, campanii și servicii anti-fumat, fumătorii care vor să se lase de acest obicei au acum acces la o asistență reală în ce privește depășirea acestei dependențe.
Dependența de fumat poate fi mai rezistentă la tratament decât dependența de heroină
Fumatul este cel mai răspândit exemplu de dependență la ora actuală. Medicii spun că dependența de fumat poate fi mai rezistentă la tratament decât dependența de heroină. Responsabilul principal este nicotina. Odată ajunsă în creier, nicotina declanșează eliberarea unor substanțe chimice puternice, trimițând semnale prin tot corpul. Pentru cei dependenți, nicotina produce o stare de plăcere, scade nivelul de anxietate și crește nivelul de relaxare.
Peste 3000 de substanțe chimice în fumul de țigară
Sunt peste 3000 de substanțe chimice în fumul de țigară, incluzând monoxidul de carbon, benzpirenul, formaldehida, acetona, acidul cianhidric, amoniacul și multe altele. În câteva secunde de la inhalare, sistemul cardiovascular se comportă în același fel în care se comportă atunci când alergi sau ai o activitate fizică intensă.
După ce corpul tău devine dependent de țigări, renunțarea la ele poate cauza o gamă largă de reacții fizice sau simptome precum iritabilitatea, neliniștea, dureri de cap, insomnii, anxietate și chiar dificultăți de concentrare. Aceste efecte sunt produse doar de nicotină, dar în țigară sunt prezente și alte substanțe (monoxid de carbon, benzpiren) care pot cauza cancer pulmonar sau boli cardiovasculare.
S-au introdus pe piață câteva medicamente pe bază de nicotină, cum ar fi guma de mestecat sau patch-urile cu nicotină, medicamente care satisfac ”dorința” după nicotină eliberând treptat această substanță în sânge, ameliorând câteva simptome de sevraj.
Terapia cu nicotină nu este o soluție definitivă. Ea este doar un ”ajutor” pentru persoanele sincere care vor să scape de această dependență și funcționează cel mai bine dacă este combinată cu terapia de renunțare la fumat din centrele specializate. Chiar dacă medicamentele pe bază de nicotină controlează dorința fizică, dorința emoțională trebuie de asemenea cucerită.
Înainte de începerea oricărei terapii cu nicotină, ”bolnavul” trebuie să vadă un medic pentru a-l instrui corect în administrarea tratamentului și pentru a raporta eventualele boli care pot interfera cu tratamentul: boli cardiovasculare, alergii medicamentoase, ulcer gastric, hipertiroidie, diabet și alte afecțiuni renale sau hepatice.
Care sunt motivele pentru care vrei sa renunti la fumat?
În timpul aceste terapii, concentrează-te asupra motivelor care te-a determinat să renunți la fumat. Aceasta te va întări și te va convinge să accepți că țigările sunt de acum istorie! Punct. Bineînțeles că vor fi și ”scăpări”, dar aceste scăpări nu înseamnă că ai eșuat, ci ridică un semnal de alarmă pentru a lua măsurile necesare evitării unei alte ”scăpări”. Aceste măsuri le vei învăța în centrele specializate de renunțare la fumat sau în publicațiile pe care ei ți le vor recomanda să le citești. Vei învăța să gândești ca un nefumător și asta te va ajuta depășirea obstacolelor care vor apărea în calea atingerii scopului tău.
Dacă ai nevoie de alte stimulente pentru a renunța la fumat, plănuiește-ți mici ”recompense” pentru fiecare zi în care nu ai achiziționat țigări. Dacă înainte cu un an fumai 2 pachete pe zi, tocmai ți-ai oferit o recompensă de vreo 9900 RON! Ce te împiedică să spui ”DA” renunțării la fumat?
autor: Balaban Ovidiu
1 Comment
Treaba stă în felul următor: dupa 21 de ani de fumat m-am lasat de fumat doar cu ajutorul plasturilor. Treaba cu consilierea psihologica este pură fiță. Daca nu vrei să faci ceva, cu adevărat, nu te poate determina nimeni să faci. Si nu am suferit nici un fel de sevraj.
Fumam 20 de tigari pe zi.