Toți cei care manifestă simptome care pot indica un posibil cancer al intestinului gros să se prezinte imediat la medic: nouă din zece persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate din timp. Luna martie este Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros, prilej nimerit pentru Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer să inițieze o serie de acțiuni prin care să atragă atenția opiniei publice asupra cancerului intestinului gros, care ucide anual peste 5.000 de români – ce simptome are, care sunt modalitățile de prevenire.
Ce este cancerul intestinului gros? Intestinul gros este alcătuit din colon și rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subțire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa și substanțele minerale din bolul alimentar și elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima porțiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numește colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care își are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate crește, străbătând în întregime acest perete.
Cancerul intestinului gros este pe locul al doilea în randul celor mai frecvente forme de cancer, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, în țara noastră. Statistica arată că peste 10.000 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu această formă de cancer, iar peste 5.600 de persoane pierd anual lupta cu boala. Ca și comparație, în 2013 și-au pierdut viața în accidente de circulație, potrivit Poliției Rutiere, 1.856 de persoane, adică de trei ori mai puțin decât victimele cancerului intestinului gros.
Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. Una dintre cauzele principale incriminate pentru creșterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului.
”Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, rușinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:
– Sângerare rectală (scaun cu sange)
– Modificarea tranzitului intestinal
– Dureri sau crampe abdominale
– Anemie fără o explicație
– Pierdere inexplicabilă în greutate
Campania organizată în acest an de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer se derulează pe panouri outdoor în București, Iași, Brașov și Cluj, pe autobuze RATB, pe Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Iași și Radio București. În data de 30 martie, FABC și Liga Română de Cancer vor organiza un eveniment în Parcul Tineretului. În cadrul acestei acțiuni, cei interesați vor putea afla direct de la medici și vedete informații despre pericolul pe care îl reprezintă cancerul intestinului gros, cât și despre simptomele și metodele de prevenție și diagnosticare precoce a acestei bolii.
1 Comment
Pingback: Carnea procesata este inclusa in categoria – cancerigena pentru oameni | Asociatia Medicilor de Familie Mures