Celulele stem sunt celule nespecializate capabile să se dividă şi să formeze de la ţesuturi până la organe ale corpului. Procesul de recoltare al celulelor stem se realizează în momentul în care părinţii se decid să apeleze la un tratament de fertilizare.
Până ca embrionul să împlinească vârsta de 7 zile, există o mulţime de astfel de celule în exces şi de aceea se recoltează şi se criogenizeaza, putând fi folosite în cazul în care de-a lungul vieţii copilul va fi diagnosticat cu boli că leucemie, cancer, diabet zaharat, boala Parkinson, boli cardiace sau hematice, aceste celule stem îl vor ajuta să se vindece.
Dacă celulele stem sunt recoltate de la aceeaşi persoană şansele ca acestea să răspundă într-un mod pozitiv tratamentului sunt foarte promiţătoare, în timp ce dacă celulele stem au fost recoltate de la o altă persoană există şanse foarte mari ca acestea să nu se potrivească cu organismul persoanei respective şi să nu răspundă la tratamentul de chimioterapie spre exemplu, rezultatul fiind nul.
De reţinut este faptul că aceste tratamente cu celule stem sunt pur teoretice, deoarece deocamdată încă nu s-a recurs la aplicarea vreunui astfel de tratament.
Sursa: Televiziunea Medicala
1 Comment
Pingback: Creștere de 74% a numărului de tratamente cu celule stem. Ce afecțiuni sunt tratate în România cu ajutorul celulelor stocate în regim de criogenie? • VoxMedical | Viata si sanatate