Ministerul Sanatatii organizeaza luni, 16 martie, ora 13, la sediul Ministerului Sanatatii, o dezbatere publica vizand proiectul actului normativ ce modifica HG nr. 400/ 2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Vezi cum se va derula aceasta dezbatere publica!
Recomandarile vizand proiectul intrat in dezbatere publica pot fi trimise in format electronic, la adresa de e-mail propuneri@ms.ro, pana la data de 16 martie, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ, data trimiterii si datele de contact ale expeditorului. Modalitatea de inscriere in cadrul dezbaterii va fi in format electronic, la adresa de email: moancea@ms.ro, pana luni, la ora 10. Luarea cuvantului va fi in ordinea inscrierii pentru participare la dezbaterea publica. Timpul alocat fiecarui vorbitor va fi de trei minute.
Fiecare participant, dupa intrarea in sala de sedinte, se va inscrie pe lista de persoane prezente la sedinta publica. La luarea cuvantului, participantii se vor prezenta. Dezbaterea publica se va incheia in momentul in care toti solicitantii inscrisi la cuvant si-au exprimat recomandarile cu referire concreta doar la proiectul de act normativ in discutie!
Prevederi care vor intra in dezbatere publica
In prezent, in conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, persoanele asigurate in conditiile legii beneficiaza de pachetul de servicii de baza in caz de boala sau de accident, din prima zi de imbolnavire sau de la data accidentului si pana la vindecare. Pachetul de servicii de baza cuprinde serviciile medicale, serviciile de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii. Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat au dreptul la un pachet de servicii minimal care cuprinde servicii medicale ce se acorda numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lehuzei, servicii de planificare familiala, servicii de preventie.
Proiectul care intra in dezbatere publica vizeaza intarirea disciplinei contractuale, imbunatatirea accesului asiguratilor la servicii medicale, medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu, imbunatatirea utilizarii fondurilor aprobate cu destinatia servicii medicale, medicamente cu si fara contributie in tratamentul ambulatoriu si dispozitive medicale, cresterea calitatii actului medical, stimularea concurentei si dezvoltarea unui mediu concurential care sa incurajeze performanta.
Iata unul dintre aspecte: in pachetul de baza, in asistenta medicala primara:
- au fost introduse serviciile de administrare de medicamente la cabinet,
- a fost majorat numarul maxim de consultatii la domiciliu de la 21 la 42; acestea pot fi acordate si asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet,
- a fost introdusa spirometria in cadrul serviciilor aditionale de pot fi acordate de medicii de familie.
Proiectul de act normativ care intra in dezbatere publica poate fi lecturat pe site-ul Ministerului Sanatatii, rubrica Legislatie — Transparenta decizionala.