Medicii de la Clinica de Ortopepedie a Spitalului Județean din Timișoara au realizat, în premieră regională, o operația de aplicare a unei proteze de resurfatare. Acest tip de de endoproteză necimentată , de șold, este din metal-metal și are o viabilitate în timp de până la 30 de ani. Timpul de recuperare, față de celelalte tipuri de endoproteze, este foarte rapid.
„Referitor la pacientul de față care a fost operat în urmă cu câteva zile, este un pacient care în urmă cu 2 ani a suferit un politraumatism prin accident rutier cu luxație coxofemurală. Pacientul s-a prezentat în clinica noastră cu dureri și impotență secundară la nivelul șoldului. Poate chiar dacă radiologic sau RMN nu apăreau leziuni distructive atât de mari precum cele pe care le-am întâlnit intraoperator sau cele pe care pacientul le acuză. S-a intervenit s-a aplicat acest tip de proteză de resulfatare si pacientul are acum o mobilitate perfectă și se mișcă fără dureri. Intervenția chirurgicală este destul de laborioasă pentru că incizia, chiar dacă este normală și se păstrează stocul osos, este destul de dificil să montezi o proteză printr-o nișă foarte mică. Pacientul se va recupera foarte rapid și recuperarea socio-profesională este de asemenea foarte rapidă.. Dacă în anii precedenți am realizat în premieră fie națională, fie regională foarte multe tipuri de proteze de șold, anul acesta ne-am propus acest tip de protezare care pentru pacienții tineri reprezintă un avantaj extraordinar și cu o viabilitate în timp nemaipomenită pentru leziunile care pot să apară la nivelul șoldului”, declară …. medic Clinica II Ortopedie Timişoara.
Operația a fost realizată gratuit, costul ei fiind suportat prin programul național de protezare.
Spitalul Județean din Timișoara anunță și alte premiere. „Una din ele va fi proteza unicompartimentală de genunchi, la fel pentru pacenții tineri cu prezervarea stocului osos și încă multe altele pe care o să vi le anunțăm în timp. Ar mai fi de adăugat ca am efectuat și al doilea transplant de alogrefă. Ca și cel de anul trecut, pentru rupturea ligamentului încrucișat cu tendon de la pacient în moarte clinică. Totul este în regulă și sperăm să devină o rutină ca să nu mai trebuiască să recoltăm de la pacient altogrefă și să folosim alogrefă”, a adăugat dr. Jenel Pătraşcu
Sursa: Televiziunea medicală