În radioterapie s-au făcut progrese importante, însă România este încă tributara tehnologiei, anunţa Agerpres. Prin urmare, doar 27% dintre pacienţii romani care suferă de cancer ajung să facă radioterapie în momentul optim. Conform sursei citate, există o listă cu aproximativ 30 de medicamente noi care aşteaptă să intre în compensare.
“Aproape 7000 de pacienţi ar trebui să urmeze tratamente cu molecule noi, dar numai jumătate dintre ei fac acest lucru”, a declarat conf. dr. Tudor Ciuleanu. Medicul a explicat că, în prezent, costurile pentru tratamentele oncologice oscilează între 4.000 şi 6.000 de euro pe lună, însă pot ajunge, în cazul melanomului metastatic şi la 80.000 de euro pe lună.
În România incidenta cancerului este de aproximativ 250 de cazuri la sută de mii de locuitori, numai în Capitala fiind înregistrate 5.000 de cazuri noi anual, a arătat conf. dr. Tudor Ciuleanu la un workshop media organizat de Roche cu prilejul aniversării a 50 de ani în oncologie şi 20 de ani de când a intrat pe piaţa din România.
“În fiecare an, la nivel mondial mor opt milioane de oameni cu cancer, cam 20.000 de decese pe zi, respectiv 14 pe minut. Se estimează că până în 2030 incidenta maladiei va fi cu 69 la sută mai mare iar ponderea deceselor va creşte cu aproximativ 73 la sută, din cauza creşterii populaţiei planetei şi implicit a răspândirii maladiei”, a precizat Ciuleanu.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. dr. Alexandru Rafila, a declarat că Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă la compensare 84 de medicamente noi, inovative.
“Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedură rapidă, întrucât în ultimii cinci ani nu a intrat pe lista nicun produs nou. În acest moment, evaluam aceste medicamente şi posibilitatea ca acestea să intre pe lista de compensate la o anumită valoare”, a declarat Rafila.
Sursa: paginamedicala.ro