Anotimpul rece aduce cu sine şi o cantitate considerabilă de fructe şi legume delicioase, printre care şi dovleacul. În cazul în care nu ştiai, acesta te poate ajuta să îţi păstrezi sănătatea şi să fii în formă.
De la orice varietate de dovleac, poţi folosi şi miezul, şi seminţele pentru a trata problemele de sănătate de care suferi, începând cu migrene şi terminând cu probleme digestive şi sterilitate.
Dovleacul este plin de vitamine
Dovleacul conţine vitaminele A, C şi E, precum şi magneziu, potasiu şi fier.
Conţinutul bogat de vitamina A previne cancerul
Pulpa de dovleac conţine vitamina A, vitaminele E, C, săruri minerale, hidraţi de carbon şi protide. Astfel, 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. Vitamina A, la fel ca şi celelalte substanţe are rol esenţial în menţinerea sănătăţii organismului. Vitamina A, de exemplu, are un rol esenţial în prevenirea cancerului, cataractei, aterosclerozei şi oferă organismului o protecţie antioxidantă extraordinară. Un studiu realizat la Kansas State University demonstrează faptul că vitamina A reduce considerabil riscul apariţiei emfizemului pulmonar, mai ales la fumătorii pasivi.
Dovleacul este o sursă de antioxidanţi
Dovleacul conţine antioxidanţi ce îţi întăresc imunitatea, îţi protejează ochii şi te pot chiar feri de cancer. Unii din aceşti antioxidanţi – alfa-carotenul şi beta-carotenul – sunt cei ce-i conferă dovleacului culoarea portocalie.
Dovleacul are un conţinut bogat de fibre
Dovleacul conţine o cantitate considerabilă de fibre, acestea fiind necesare pentru controlarea glicemiei, scăderea colesterolului şi păstrarea unei greutăţi normale.
Dovleacul este sărac în calorii şi grăsimi
Toamna este anotimpul plăcintelor, savurate alături de un ceai cald. Totuşi, dulciurile pot avea de multe ori efecte nedorite asupra siluetei tale. Soluţia? Încearcă plăcinta cu dovleac, care conţine un număr mic de calorii fata de alte preparate similare. De asemenea, dovleacul copt este un desert delicios. Dacă ţi se pare că ai vrea să fie mai dulce, adaugă puţină scorţişoară în loc de zahăr.
Dovleacul elimină viermii intestinali
Pentru a scăpa de viermii intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac, numit şi pastă „antihelmintică” (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară din 100 g de seminţe (păstrându-se pieliţa verde), câte 100 ml de apă şi de lapte şi din trei linguriţe de miere de albine.
Toată cantitatea se împarte în trei porţii, care se consumă până la masa de prânz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se ia o lingură de ulei de ricin.
Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară se prepară din 50 g de seminţe, în timp ce pentru copiii mai mici (în grupa de vârstă 5-7 ani), cantitatea de seminţe folosită se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.