Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anuntat, joi, ca doza booster, adica doza a treia in cazul serurilor produse de Pfizer, Moderna, AstraZeneca si doza a doua in cazul Johnson&Johnson, poate fi administrata cu doua luni mai devreme fata de recomandarea initiala, adica la patru luni in loc de sase.
“Masura se aplica pentru toate tipurile de vaccinuri efectuate in momentul de fata in Romania. Stim, datele stiintifice ne arata o protectie sporita, o refacere a eficientei vaccinarilor fata de infectia cu varianta Omicron”, a sdeclarat Valeriu Gheorghita.
Romania a optat pentru boosterul la 4 luni
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat si de ce s-a luat aceasta decizie.
“Ne-am uitat la ce se intampla in celelalte tari europene. Majoritatea au ales doua praguri de trei luni sau de patru luni. Am decis sa optam pentru pragul de patru luni pentru ca datele stiintifice ne arata ca protectia fata de Omicron incepe sa scada destul de mult dupa cea de-a patra luna de la prima schema de vaccinare. Din punct de vedere al efectului imunologic, practic, mai devreme de patru luni s-ar pierde efectul de booster real pe care o doza de vaccin o are asupra raspunsului imun”, a precizat oficialul.
Masusa se adreseaza persoanelor cu varste de peste 12 ani.
Pana acum, in Romania au fost administrate, in total, 16.146.785 de doze de vaccin anti-COVID-19. Aproximativ 7.900.000 de romani au schema completa de vaccin, in timp ce putin peste opt milioane au facut prima doza de ser. Numarul persoanelor vaccinate cu doza de rapel este de 2.191.414.
1 Comment
Pingback: Doza booster poate fi facuta la patru luni de la schema initiala, fata de sase luni cat este in prezent • VoxMedical | Viata si sanatate