Datorita evolutiei stomatologiei de-a lungul anilor a aparut necesitatea simularilor cat mai realiste, astfel ca pacientii sa poata vizualiza de la inceput rezultatul final. Asa a inceput sa se dezvolte conceptul de Digital Smile Design (DSD).
Acest concept inovativ s-a raspandit rapid in intreaga lume iar pe piata din Romania a aparut de 2 ani. Clinica stomatologica Dentcof este cea care a adus acest concept si l-a implementat pentru prima data la noi in tara.
Folosirea conceptului de Digital Smile Design (DSD) faciliteaza comunicarea cu pacientul si in acelasi timp, faciliteaza si comunicarea dintre specialistii implicati in fiecare caz.
Dsd-ul se desfasoara in mai multi pasi:
Pasul 1: Documentarea cazului cu fotografii, radiografie (panoramica), amprente si dupa caz – CBCT
Conform protocolului DSD documentarea cazului se incepe cu forografii de profil si intra orale. Amprentele au un rol deosebit de important in documentarea cazului deoarece pe baza acestora se toarna, in laborator, modelele initiale ale pacientului. Radiografia panoramica are rolul de a evidentia daca sunt probleme la nivelul dintilor, iar CBCT-ul ofera informatii in legatura cu nivelul osos in cazul pacientilor cu implanturi dentare.
Pasul 2: Realizarea wax-up-ului
In laborator, tehnicianul, modeleaza pe modelul initial al pacientului, din ceara, varianta ideala de reabilitare estetica. Realizarea design-ului ideal se bazeaza pe analiza tuturor informatiilor luate in prima sedinta.
Pasul 3: Efectuarea mock-up-ului
Se realizeaza un film initial al pacientului, dupa care, in cabinet, se realizeaza mock-ul-ul. Realizarea mock-up-ului consta in transpunerea variantei ideale gandite de tehnician, peste dintii pacientului, dintr-un material provizoriu. Dupa efectuarea acestui pas se realizeaza o noua filmare. Ambele filmari sunt vizionate apoi in paralel de catre pacient, astfel pacientul putand sa observe cu exactitate care sunt diferentele si sa isi formeze o vedere de ansamblu al rezultatului final ce se poate obtine.
In baza acestei simulari se sealizeaza planul de tratament care contine, pe langa tratamentele necesare, etapele care se vor parcurge, dar si costurile fiecarui tratament.
Analiza cazului prin intermediul DSD-ului are ca scop vizualizarea problemelor pacientului si gasirea celor mai bune solutii, atat estetice cat si functionale. Comunicarea vizuala in planificarea acestor cazuri este foarte importanta pentru pacienti, ajutandu-i sa isi faca o imagine clara a rezultatului final si etapelor necesare de parcurs pentru obtinerea acestui rezultat.