Lumea medicală timişoreană sărbătoreşte două evenimente majore. 90 de ani de chirurgie românească la Timişoara şi 65 de ani de activitate a Clincii II Chirurgie.
Cele două aniversări se suprapun şi peste al 5-lea simpozion româno-sârb de chirurgie. Astfel, timp de două zile, Capitala Banatului găzduieşte nume sonore ale chirurgiei româneşti şi sârbe.
Serviciul de Chirurgie Orasanesc se infiinteaza sub administratie romaneasca in 1919 si este preluat de catre Dr. V. Candea, absolvent al facultatii de la Budapesta si care a ajuns şef de serviciu chirurgical în orasul Bratislava (Pressburg). El se intoarce in Romania dupa Unire si reorganizeaza asistenta medicala si cea chirurgicala in mod special. Achizitionează in 1920 un imobil (Sanatoriul Bega) in care va infiinta Serviciul Orasanesc de Chirurgie. Dr. V. Candea moare in 1936 printr-un TBC pulmonar, iar serviciul este preluat de Dr. I. Muresan, fost sef de lucrari al Prof. Iacobovici la Cluj, care odată cu înfiinţarea Universităţii de Medicină din Timişoara este numit profesor de chirurgie şi conduce Clinica II Chirurgie până în 1968, după care Prof. Dr. C. Caloghera preia conducerea Clinicii până în 1992.
Spitalul înfiintat de V. Candea a asigurat urgentele pentru tot Banatul, atat pentru patologia chirurgicala, cat si pentru patologia ortopedica, urologica, neurochirurgicala etc. ca serviciu unic pana in 1974, odata cu punerea in functie a Spitalului Judetean, unde Clinica II de Chirurgie isi muta activitatea din vechiul sediu al “Spitalului Bega”.
Un alt eveniment important pentru viata medicala timisoreana si nationala este Simpozionul Romano-Sarb care se desfasoara in perioada 25-26 Noiembrie. La manifestarea prestigioasa care are loc la Hotelul Continental, din Timisoara, participa in mod obisnuit somitati chirurgicale din Serbia si Romania, si se organizeaza alternativ in cele doua tari, ultima oara in Romania a fost organizat acum doi ani la Craiova, iar anul acesta gazda este Timisoara.
Sunt inscrisi 80 de chirurgi din Serbia, din cele mai importante Clinici Universitare din Belgrad şi Novi Sad, cât şi din alte oraşe. Din România participă profesori universitari din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Constanţa, Arad, Oradea
Sursa: Televiziunea medicală