Cand vorbesti despre o durere in piept, in primul rand te gandesti la inima, desi din punct de vedere al frecventei este mai putin intalnita decat alte dureri. Foarte adesea, durerea in piept este insotita si de durerea in brat sau de dificultate de a-si ridica bratul.
Cuprins:
“Cea mai serioasa cauza de durere toracica este aceea de durere coronariana pe care trebuie sa o recunosti si din multe puncte de vedere este mai bine sa te adresezi medicului, pentru ca diagnosticul prematur a unei dureri anginoase poate preveni complicatii severe.”, dr. Rodica Avram, medic primar cardiolog.
Durerea anginoasa – o cauza de durere in piept
Durerea anginoasa este in mijlocul pieptului, apare la eforturi mari, si la eforturi din ce in ce mai mici. Acest tip de durere care apare si in conditii de repaos poate ridica probleme serioase, deoarece poate sugera o boala mai severa a arterelor coronare. Este asezata cel mai adesea in spatele sternului, foarte adesea merge pe bratul stang sau spre gat sau in spate, este foarte intensa favorizata de efort, are o durata de 5 minute, 10 minute, in general cedeaza la nitroglicerina sub limba si se poate insoti de o stare de anxietate, de neliniste, uneori de transpiratii. Avem de-a face cu o boala coronariana severa.
Daca o durere in piept devine mai prelungita, se repeta, atunci putem vorbi de o angina instabila sau echivalentul vechiului preinfarct. O durere foarte intensa, asezata in spatele sternului, cu iradiere, uneori fara iradiere poate sugerat un infarct miocardic.
“Angina, durerea care este in relatie cu o componenta de spasm coronarian. In mod special femeile, dar si barbatii mai emotivi in conditii de stres pot avea acea durere, chiar cu modificari pe electrocardiograma, la care pe coronare se constata ca nu exista un grad de ingustare foarte important, dar pe aceasta zona usor ingustata survine un spasm coronarian. O realitate care se numeste foarte adesea sindromul inimii zdrobite, pentru ca survine dupa stari emotionale foarte intense.”, dr. Rodica Avram, medic primar cardiolog.
O durere in piept poate avea si alte cauze, mai grave
“Daca ar fi sa mai vorbim de alte tipuri de dureri mai sunt cateva cauze foarte importante si foarte grave. Ruptura aortei este una foarte grava, artera principala care pleaca de la nivelul cordului. Fie ca e vorba de o persoana mai in varsta, cu un grad avansat de ateroscleza, fie ca e vorba de un tanar, atunci aceste artere pot fi dilatate. In aceste situatii, durerea este extrem de intensa, este violenta, merge in general in spate, si se insoteste de alte simptome si de pierderea foarte rapida a vietii.”, dr. Rodica Avram, medic primar cardiolog.
Tratament durere in piept
Daca unui bolnav care are o durere in piept chiar legata de inima, angina sau preinfarct, daca acesta se autointerpreteaza ca avand durere reumatica si isi plaseaza pe torace un cvenct cu antiinflamatorii sigur nu va fi bine si pot sa apara complicatii dramatice.
Boala apare mai precoce, prevenirea se face cu un regim alimentar corespunzator, cu restrictie de alimente grase, controlul hipertensiunii alimentare, cu regim fara sare, cu controlul greutatii corporale si al colesterolului si cand a aparut un simptom care sugereaza boala coronariana trebuie sa te adresezi medicului.
autor: Liana Gorun