În intervalul 24-26 februarie 2012 s-a desfășurat la Hotel Danubius Health&Spa Resort cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Farma Practic organizat de către Houston, companie independentă de comunicare și organizare evenimente. Acțiunea a reunit peste 200 de farmaciști și asistenți de farmacie din județele Brașov, Covasna și Harghita.
Evenimentul a fost coordonat de către Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu, decan al Facultății de Medicină ”Iuliu Hațieganu” Cluj. Programul conferinței a fost structurat pe două zile, reușind astfel să ofere un cadru propice de comunicare și schimb de feedback între participanți și lectori.
Printre lectorii care au susținut prezentări în cadrul evenimentului s-au numărat: Dr. Rareș Bârlă, Farm Sp. Geza Horvath, Prof. Dr. Horațiu Boloșiu, Farm Pr. Dr. Speranța Iacob, Dr. Simion Balteș, Farm. Sp. Adelaida Haiduc, Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Dr. Ioan Mureșan, Lector Univ. Dr. Olivia Timnea, Farm. Rodica Aluaș, Conf. Dr. Paul Porr, Farm. Ioana Cacovean și Dr. Adrian Cacovean.
Colaborarea farmacist-medic de familie a constituit una dintre temele abordate în cursul prezentărilor, generând numeroase dezbateri.
“Datorită faptului că și medicii de familie și farmaciștii au la mijloc pacientul, aceste întâlniri sunt binevenite pentru că în acest fel ne putem pune de acord cu problemele pe care le avem în comun, cum ar fi: relația cu Casa de Asigurări, schimbările frecvente de legislație, accesul redus al pacienților prin noul contract la serviciile medicale. În momentul de față între medicii de familie și farmaciști există două tipuri de relații: una de colaborare și una de concurență. De multe ori o bună parte din lucrurile care țin de medicină sunt preluate de farmaciști, iar pe de altă parte farmaciștii sunt împotriva medicilor fiindcă, spus în glumă, medicii scriu urât, nu știu codurile de medicamente, nu știu listele de medicamente și de multe ori le dau peste cap raportarea față de Casa de Asigurări, care nu este deloc ușoară”a declarat Dr. Ioan Mureșan, medic de familie din Cluj-Napoca.
“Interacțiunea dintre medic, farmacist și asistent de farmacie în cadrul evenimentelor dedicate este esențială. De fapt această activitate de a pune împreună farmaciști, medici și asistenți de farmacie trebuie continuată și trebuie crescută pentru că de fapt echipa este formată din pacientul cu nevoie, medicul cu diagnostic și prescripție și farmacistul cu ajuto. Relația în acest triunghi va putea fi îmbunătățită prin comunicare clară, pertinentă și prin informații exacte, iar din păcate în ecuația aceasta triunghiulară trebuie să introducem un alt element, adică folclorul, internetul și alte informații pentru pacient. Ori atâta timp cât pacienții noștri se duc mai repede la un prieten sau la internet decât să meargă la doctor pentru consult, atunci relația va avea de suferit, pacientul va avea de suferit atât medical cât și financiar”a declarat Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu.
“Cred că acest tip de evenimente este foarte important atât pentru farmaciști, cât și pentru asistenții de farmacie. În domeniul farmaceutic avem două tipuri de evenimente, evenimentele științifice pure cum sunt congresele unde este redată și transmisă farmaciștilor foarte multă informație scrisă, însă de multe ori profesioniștii din domeniu nu știu cum să aducă această informație sau cât de repede să o aplice în practica farmaceutică. De aceea este bine să existe și astfel de evenimente care îi ajută mai bine pe farmaciști să comunice și să transpună în practică informațiile și valorile cunoscute datorită cercetărilor în domeniu”, a susținut farm. pr. Speranța Iacob, președintele Colegiului Farmaciștilor Cluj. „Cred că farmacistul trebuie să joace un rol important. El este un actor, el nu este un factor pasiv. Se spune că orice mașină de curse are nevoie de un pilot și copilot. Medicul este pilotul, dar el nu se poate descurca singur, întotdeauna el are nevoie, fie că o recunoaște sau nu, nevoie de copilot, care este farmacistul”, a mai adăugat farm. Speranța Iacob.
Simpozionul a oferit tuturor celor care au participat atât informații legate de afecțiuni și produse nou lansate pe piață, cât și teme de actualitate precum colaborarea dintre medic, farmacist, pacient și importanța unei bune coordonări manageriale în farmaciile de lanț și cele independente.
Prof. Dr. Anca Buzoianu de la UMF “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca a susținut o prezentare pe larg cu privire la impactul farmacoterapiei în sarcină si lactație. Statisticile arată că folosirea medicației în sarcină și pe durata alăptării este mai frecventă decat se credea, estimându-se că 50% dintre gravide folosesc minimum 4 medicamente pe perioada sarcinii (Mitchell et al -2011). Este recomandabil însă ca medicamentele să fie luate la indicația medicului chiar dacă majoritatea produselor necesare în sarcină sunt sigure din punct de vedere al administrării. Organismele de reglementare în domeniul medicamentului au elaborat ghiduri privind clasificarea medicamentelor în funcție de posibilele reacții adverse asupra sarcinii si fătului, monitorizarea sistematică și continuă pre-, intra- și postpartum fiind obligatorie.
Dr. Rareș Bârlă a demonstrat importanța folosirii produselor combinate, cu multiple componente active, în tratamentul anemiilor, medicamente care să adreseze toate deficitele instalate în diferite condiții cum ar fi o alimentație inadecvată, malabsorbția, hemoragiile de diferite cauze, anemiile post-medicamentoase.
O prezentare care a generat un deosebit interes a fost cea susținută de Prof. Dr. Horațiu Boloșiu, de la UMF “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, despre medicamentele generice și biosimilare, evidențiindu-se clar diferența dintre substanțele medicamentoase produse prin sinteză chimică și cele rezultate în urma aplicării tehnologiilor de bioinginerie. Dacă genericele sunt considerate copii fidele, usor de reprodus în condiții normale, ale unor molecule chimice, biosimilarele sunt ”urmașe” ale medicamentelor produse prin biotehnologie, “versiuni aprobate oficial ale unei molecule biologice originare, puse pe piață pe baza pretenției de avea proprietăți similare acesteia”, dupa cum reflectă chiar definiția oficiala a acestei categorii de medicamente. A fost menționată de asemenea poziția organismelor de reglementare în domeniul medicamentelor față de generice și biosimilare ca și impactul economic al folosirii acestora în practica medicală.
“Farmaciștii fără frontiere“ este o organizație care a fost fondata în 1999 la Cluj Napoca, de către farmacişti români care au participat la acţiunile organizației internaţionale “Pharmaciens sans frontières”. Farm. Mihaela Mazăre a prezentat programul social pe care îl derulează, incluzând distribuirea de medicamente primite prin ajutor intern sau internaţional în spitale, orfelinate, dispensare medicale urbane şi rurale, ca și acţiuni de educaţie sanitară în rândul populaţiei.
“Evaluarea farmacistului – componentă a sistemului de asigurare a calității“, prezentare susținuta de Farm. principal Speranța Iacob, de la Colegiul Framaciștilor Cluj, a constituit unul dintre punctele de maxim interes pentru farmaciștii si asistenții de farmacie prezenți la eveniment. Sistemul de asigurare a calitații are o acoperire națională și include standardele de performanță, criteriile și procedura de evaluare a activitații profesionale a farmaciștilor, elaborate în conformitate cu legislația farmaceutică în vigoare la nivel național.
În aceeași linie a managementului farmaciei comunitare și a principalelor orientări de marketing în anul 2012, se înscrie și prezentarea d-nei Farm. Adelaida Haiduc, Colegiul Farmaciștilor Cluj, ocazie de trecere în revistă a legislației care reglementează activitatea celor aproximativ 7000 de farmacii comunitare din România. Contextul socio-economic actual impune o abordare antreprenorială a managementului farmaciei, cunoașterea principiilor financiare, de marketing și de administrare a resurselor umane, care să asigure un grad înalt de profesionalism și o dezvoltare profitabilă a farmaciilor independente.
Farm. specialist Geza Horvath, din Reghin, a susținut o sesiune interactivă în cadrul căreia a abordat 13 teme – provocări, pentru farmacia de circuit deschis. Participanții la această sesiune au avut ocazia să-și verifice cunoștintele cu privire la câteva dintre cele mai importante interacțiuni medicamentoase, dar și cu privire la produse derivate ale gemoterapiei, care pot înlocui cu succes medicamentele de sinteză în afecțiuni frecvente ca infecțiile urinare, respiratorii, stările depresive sau tulburările endocrine.
Într-o manieră mai puțin formală, Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu a abordat problema terapiei disfuncției erectile, a principalelor “mituri” care însoțesc percepția publicului în general, dar mai ales a persoanelor care suferă de această afecțiune, subestimată din punct de vedere al impactului asupra vieții personale și sociale a acestora.
Alte afecțiuni frecvente si actualitați in cea ce priveste abordarea lor farmacologică au fost tratate în prezentările Conf. Dr. Camil-Eugen Vari, UMF Targu Mures – despre terapia antihipertensivă, Conf. Dr. Paul Porr, Spitalul Județean Sibiu – despre deficitul de magneziu, estimat a afecta în prezent 75% dintre adulți si a Dr. Adrian Cacovean, Spitalul Județean de Urgență Vâlcea – care a trecut în revistă principalele direcții în terapia modernă a varicelor, afecțiune profesională frecvent întâlnită în rândul farmaciștilor și asistenților de farmacie.
Evenimentul a fost creditat EFC fiind acordate 12 puncte pentru asistenții de farmacie, respectiv 16 pentru farmaciști.
Următoarele ediții Farma Practic sunt organizate la Poiana Brașov – Hotel Alpin, după cum urmează:
- Ediția X 16-18 martie 2012, dedicată farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Maramureș, Cluj, Bistrița Năsăud
- Ediția XI 30 martie-1 aprilie 2012, dedicată farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Teleorman, Olt, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj.
Pentru înscrieri la evenimentele viitoare: 021-317.09.43; 0725.221.018 sau evenimente@houston.ro.
***
Sponsorii ediției a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Novartis, Pfizer, Zentiva, KRKA, Quisser, Worwag Pharma, Farmec, Natural Pharmaceuticals și Beauty&More.
Partenerii ediției a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Colegiul Farmaciștilor din România, Colegiul Farmaciștilor din România filiala Cluj, Crucea Roșie filialele Brașov și Harghita, Danubius Health&Spa Resort Sovata, Farmaciștii Fără Frontiere, Pharmec pentru Farmacii și Patronatul Farmaciștilor din România.
Partenerii Media ai ediției a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Pagina Farmaciștilor, Info-Sănătate, Medical Manager, Ghid Cabinet, Săptămâna Medicală, Informația Medicală, Perfecționare Medicală, i-Medic, Televiziunea Medicală, blog Farmacistul.
Huston NPA – companie independentă specializată în comunicarea medicală și socială, dezvoltă proiecte și parteneriate pentru industria farmaceutică – medici/farmaciști/asistenți – presă – public larg – asociații de pacienți (evenimente proprii, consultanță PR și BTL, publicații, parteneriate proiecte europene). Mai multe detalii pe www.houston.ro.
Sursa: Televiziunea Medicala