A trecut vara, iar Federatia SANITAS s-a aratat nemultumita de modul in care și-a facut Guvernul temele. Ca urmare, Federatia SANITAS a anuntat ca va relua pichetarile ministerelor cu care se ”lupta”, imediat dupa 15 septembrie 2014, urmand ca ulterior sa decida ”masuri radicale de protest”.
Federatia SANITAS: ”Niciuna dintre solicitarile noastre nu a fost finalizata”
Federatia SANITAS suspendase pana la data mai sus amintita actiunile de protest pentru a da posibilitatea reprezentantilor Guvernului Romaniei de a solutiona o serie de revendicari. Ce ceruse Federatia SANITAS?
1. Extinderea prevederilor Contractului colectiv de munca la nivelul sectorului de sanatate si activitati sanitar-veterinare si publicarea lui in Monitorul Oficial;
2. Eliminarea inechitatilor din sistemul de salarizare precum si cresterea veniturilor tuturor angajatilor din sistemul sanitar, asistenta sociala si din unitatile medico-sociale cu minim 10% pana la sfarsitul acestui an (oferta guvernamentala viza majorarea veniturilor pentru salariatii de specialitate din sectorul sanitar si cel de asistenta sociala, situate sub plafonul de 1.500 de lei, in doua transe, oferta facuta ca urmare a protestelor SANITAS din perioada 23-27 iunie 2014, proiectul de acord incheiat cu Ministerul Finantelor Publice care prevedea aceasta crestere nu a fost insa validat de catre Consiliul National SANITAS);
3. Deblocarea posturilor din sistemul sanitar, asistenta sociala si din unitatile medico-sociale.
”Constatand ca la apropierea termenului de solutionare al acestor revendicari niciuna dintre solicitarile noastre nu a fost finalizata, ci dimpotriva s-au inmultit cazurile de neacordare a tichetelor de masa si chiar diminuarea ori anularea unor sporuri existente, membrii ai Consiliului National al Federatiei SANITAS reuniti in sedinta de lucru in zilele de 28-29.08.2014 avertizeaza reprezentantii Guvernului, in speta pe cei ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si cei ai Ministerului Sanatatii, ca vor relua protestele intrerupte in luna iunie a.c. daca pana la data stabilita nu vor fi onorate cererile Federatiei noastre”, a precizat, in 3 septembrie, Leonard Barascu, președintele Federatiei SANITAS.
Raspuns pentru Federatia SANITAS. Lung e drumul pentru a modifica legea…
Federatia SANITAS a primit raspunsuri de genul: ”Comisia desemnata pentru elaborarea proiectului de modificare a Legii-cadru nr.284/2010, formata din specialiști din cadrul Ministerului Finantelor Publice și din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice iși desfașoara activitatea prin membrii sai in fiecare minister reprezentativ, cu intalniri dictate de problemele care apar in cursul simularilor și evaluarilor financiare ale datelor sau variantelor de lucru analizate. intalnirile de lucru ale comisiei și intensitatea acestora au ca tinta finalizarea proiectului de modificare a Legii-cadru nr.284/2010 la termenul stabilit, respectiv luna octombrie 2014”, așa suna o adresa din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Apoi, cand se gasește o solutie care sa corespunda bugetar, se vor consulta ministerele și institutiile implicate, iar proiectul va fi postat pe internet, pentru comentarii și alte propuneri.
Nicolae Banicioiu: in doua luni, peste 1500 de posturi vacante scoase la concurs
In ziua in care Federatia SANITAS anunta ca se apropie termenul-limita acordat Guvernului, Nicolae Banicioiu preciza ca Ministerul Sanatatii a aprobat, in ultimele doua luni, scoaterea la concurs a peste 1500 de posturi vacante aflate in unitatile sanitare cu paturi din subordine si in serviciile de ambulanta. ”In prezent, toate unitatile sanitare pot solicita aprobarea din partea Ministerului Sanatatii sau a autoritatilor publice locale, dupa caz, pentru scoaterea la concurs a posturilor bugetate, in functie de necesitati. Acum nu se mai aplica restrictia privind scoaterea unui post la concurs in urma a 7 posturi eliberate”, preciza ministrul Sanatatii.
Federatia SANITAS ceruse amnistierea fiscala a angajatilor obligati sa restituie bani pentru neglijente ale managerilor
Federatia SANITAS a anuntat, de asemenea, ca este pusa in discutie extinderea Ordonantei privind amnistierea fiscala pentru salariatii din sistemul sanitar si de asistenta sociala, precum si pentru alte categorii de bugetari. Iar daca raza de actiune a ordonantei va fi extinsa, ”putem adauga un nou succes repurtat de Federatia SANITAS in apararea drepturilor membrilor sai”.
Prin adresele nr. 945 si 1022 din 2014, Federatia SANITAS ceruse Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – initiatorul Ordonantei privind amnistierea fiscala a pensionarilor si mamelor aflate in ingrijirea copilului pana la un an, sa extinda aria de aplicare a respectivei ordonante si pentru personalul salariat al unitatilor sanitare si de asistenta sociala care a fost obligat prin decizii ale Curtii de Conturi sa restituie sume de bani pentru diferite neglijente ale managerilor de unitati.
”In majoritatea lor aceste decizii obligau la restituirea de sume de bani pentru neincadrarea unitatii in plafonul de 70% prevazut pentru salarii (plafon desfiintat prin modificari la Legea nr. 95 inca din anul 2012), si nu pentru salarii ori sporuri acordate peste prevederile legale. In acest context, apreciem ca un act de mare justitie anularea restituirilor impuse personalului din sistemul de sanatate dar si de asistenta sociala, prin Deciziile Curtii de Conturi in contextul actualei amnistieri fiscale”, precizeaza Marius Sepi, prim vicepresedintele de la Federatia SANITAS.