Gastrita nu tine cont de varsta, afectand si persoanele tinere care, la un moment dat, consuma anumite medicamente pentru a trata o raceala sau o gripa. Gastrita apare pe fondul infectiei cu helicobacter pilori.
Gastrita – cauze
Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului. Factorul etiologic este infectia cu helicobacter pilori, un microb caruia ii place acidul si se cuibareste in mucoasa stomacului, in acelasi timp scazand capacitatea mucoasei gastrice de a se apara de acid. Este un factor important in producerea bolii ulceroase. Alta cauza este consumul de medicamente antiinflamatoare. Daca nu exista mucusul care sa protejeze mucoasa gastrica de actiunea acidului atunci apare gastrita, respectiv ulcerul.
Gastrita – simptome
Cel mai frecvent simptom este durerea sau disconfortul in epigastru. Este o durere surda, continua. Mai apar greturi, varsaturi si toate acestea sunt agravate de consumul de alimente acide.
Tot ce este acru, iute, piperat. Citrice, muraturi, piper, ardeiul iute, supa concentrata de carne, prajelile sunt alimente care stimuleaza secretia de acid in stomac. Cel putin pe perioada dureroasa, aceste alimente trebuie evitate.
Gastrita – complicatii
Gastrita, in special, cea produsa de antiinflamatoriile nesteroidiene se poate complica cu ulcer, care la randul lui se poate complica cu hemoragie digestiva, cu perforatii. Mare grija la pacientii cunoscuti cu boala ulceroasa in antecedente care trebuie sa ia antiinflamatorii. In acest caz, nu vei da antiinflamator fara sa ii dai protectie cu un medicament care taie secretia de acid din stomac, clasa cea mai buna fiind inhibitorul de pompa de protoni.
Gastrita – tratament
Gastrita este o boala vindecabila, insa, daca nu se respecta masurile impuse de specialisti, pot aparea si recidive.
“Daca ai facut odata gastrita sau ulcer, consumand antiinflamatorii nesteroidiene si le mai iei inca o data, daca nu ai cautat nici helicobacterul, sansa este foarte mare sa repeti boala. Si a doua oara o vei face si poate nu scapi fara complicatii.”, a spus dr. Roxana Sirli, medic primar Clinica de Gastroenterologie, Spitalul Județean, Timișoara.
Gastrita se intalneste la toate varstele, pentru ca si la 20 de ani daca ai helicobacter si iei un Ibuprofen pentru raceala si gripa poti sa faci o gastrita sau ulcer. Din pacate, in ultima vreme, complicatia gastritei, o intalnim la varstnici. In ultima perioada in clinica avem multe cazuri de ulcere hemoragice la varstnici, care vin cu hemoragie, cu anemie, riscul lor este mare de a deceda in contextul bolilor cardiovasculare pe care acesti pacienti le au.
Daca pacientul a avut o gastrita sau un ulcer cu helicobacter i se da tratament pentru vindecarea gastritei si helicobacterului. Testul fecal pune in evidenta antigenul eliminat prin scaun si acesta trebuie facut la 4-6 saptamani dupa terminarea tratamentului de eradicare.
autor: Liana Gorun
1 Comment
Pingback: Ce ne transmite organismul cand avem pofte alimentare? • VoxMedical | Viata si sanatate