Pe cat de complicat suna, pe atat de accesibili sunt, de fapt, germenii si vlastarii, pe timpul iernii, cand nu avem prea multe surse de cruditati proaspete. Trebuie doar sa le acordam o sansa.
Exista, pe piata, multe tipuri de germinatoare, pentru toate buzunarele, incepand de la aproximativ 30 de lei. Va asigur ca si cu cel mai ieftin, puteti obtine germeni si vlastari, daca tineti cont de procedura.
Semintele reprezinta o sursa foarte buna de nutrienti. Prin incoltire, au loc diverse reactii chimice, care dau viata semintei latente. Cantitatea de substante nutritive: vitamine (B1, B2, acid folic, biotina, B17, B12, D, A, E, K, C), minerale, proteine, clorofila creste considerabil.
Proteinele se transforma in aminoacizi, iar grasimile in acizi grasi esentiali, foarte usor asimilabili de catre organism, din acest motiv, germenii sunt considerati o hrana predigerata.
Germenii si vlastarii sunt mai bogati in enzime, bioflavonoide, celule T, aminoacizi, decat samanta uscata
In urma cercetarilor de laborator, s-a constatat ca germenii si vlastarii sunt mai bogati in enzime, bioflavonoide, celule T, aminoacizi, decat samanta uscata. Acizii nucleici, raspunzatori pentru cresterea si regenerarea celulara, cresc pana la 30 de ori in cadrul germinarii. Dupa germinare, inhibitorii de enzime care sunt prezenti in semintele mature, se reduc considerabil sau sunt chiar eliminati, astfel produsul devine foarte usor digerabil si asimilabil.
Ce seminte se pot germina?
Lucerna, trifoi, cimbrisor, ridiche, nap, usturoi, ceapa, mustar, hrisca, floarea-soarelui, mazare chinezeasca rosie, gulie, varza, broccoli, chia, in, quinoa.
Cateva efecte terapeutice ale unor germeni:
- Lucerna: este considerata, inca din vremuri stravechi, un bun tonic general. Contine 35g proteine la 100g, este bogata in vitaminele A, C, E, K, complexul B, minerale precum, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc si fier, antioxidanti, clorofila. Acestea au un efect benefic asupra reducerii colesterolului, ajuta la normalizarea glicemiei, este adjuvant in ulcer, reduce riscul aparitiei cancerului mamar.
- Trifoiul: este cunoscut ca un tonic general si un purificator al sangelui. Este sursa foarte buna de uleiuri volatile, carbohidrati, aminoacizi, flavonoizi, minerale, vitamine si saponine. Printre actiunile sale se numara: calmarea stomacului, relaxarea sistemului nervos, adjuvant in caz de ulcer, echilibrarea functiilor hormonale, mai ales a fertilitatii, cresterea energiei.
- Germeni de broccoli, varza, conopida, nap, kale, mustar, ridiche: sursa buna de potasiu, sulf si seleniu, au actiune anticancer, ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos, imbunatatesc vederea, reduc inflamatiile.
- Germenii de floarea-soarelui: sunt bogati in fosfor si calciu, importante pentru oase si dinti, digestia grasimilor si a carbohidratilor, pentru muschi si tesut nervos; in fier, fiind indicati in caz de anemie; cantitati importante de iod, cupru, seleniu, magneziu, vitamina D.
- Germenii de leguminoase: bogati in fibre, ajuta la reducerea colesterolului LDL (cel rau), mentinerea glicemiei la valori normale, blocheaza dezvoltarea cancerului.
Cantitatea recomandata a diversilor germeni este de 2-3 linguri (ridiche, usturoi, ceapa, varza, nap, chia, mustar), 5 linguri (lucerna, trifoi, cimbrisor), 6-7 linguri (hrisca, floarea-soarelui, mazare chinezeasca rosie)
Ce leguminoase se pot germina?
Linte, naut, fasole mung, fasole adzuki, mazare verde. Acestea se consuma in cantitati mai mici decat germenii din seminte, si chiar putin mai rar. O gatire usoara la aburi sau soté daca sunt consumate in mod regulat sau in catitati mari, le va mari digestibilitatea si nu va distruge decat o foarte mica parte din nutrienti. Germenii de soia, fasole rosie si alba se gatesc putin mai mult pentru o digestie buna.
Dupa recoltare, germenii se pastreaza la frigider cam tot atatea zile cat le-a luat sa creasca.
Care cereale se pot germina?
Grau (cele mai bune soiuri sunt kamut si spelta), secara, orz
Iarba de grau
Are nevoie de 12-14 zile sa creasca si seamana cu iarba de pe camp. Iarba de grau nu se mananca, deoarece este mult prea fibroasa ca sa fie digerata, oamenii nu au stomacul potrivit pentru acest tip de digestie. Iarba de grau se cultiva pentru sucul din iarba de grau, care are niste proprietati exceptionale:
- lupta impotriva cancerului, sustine functia ficatului de detoxifiere, combate anemia, este foarte bogat in minerale si vitamine esentiale pentru o buna sanatate, este vitalizant, imbunatateste imunitatea.
Pentru precautie, cautati sa alegeti pentru germinare doar seminte bio si informati-va foarte bine despre modul de germinare al ficarei seminte. Este foarte important sa respectati intocmai indicatiile.
Pentru astazi, as vrea sa ramaneti cu urmatorul gand: importanta nu este mancarea din viata noastra, ci viata din mancarea noastra!
Din respect pentru sanatate,
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/
-
10