Peste un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare sunt afectaţi anual de bolile tropicale neglijate, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS);
GSK donează medicamentele necesare astfel încât filarioza limfatică, una dintre cele mai severe boli tropicale, să fie eradicată până în 2020;
În acelaşi timp, GSK intensifică activitatea de cercetare şi dezvoltare de noi medicamente pentru bolile tropicale neglijate în centrul special dezvoltat în Tres Cantos, Spania.
GSK anunţă încheierea unui parteneriat cu o serie de companii farmaceutice internaţionale şi organizaţii globale într-un nou efort comun de susţinere a ţărilor în curs de dezvoltare în lupta cu bolile tropicale neglijate.
Bolile tropicale neglijate afectează peste un miliard de oameni şi ameninţă sănătatea mai multor milioane, provocând suferinţă îndelungată şi decese. În acelaşi timp, aceste boli cresc presiunea asupra sistemelor de sănătate din statele în curs de dezvoltare, oricum suprasolicitate. Mai mult decât atât, sub 10% dintre pacienţii cu boli rare sunt trataţi în prezent în întreaga lume.
În cadrul acestui parteneriat, GSK colaborează cu ONG-uri precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Fundaţia Bill & Melinda Gates, Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională a Marii Britanii şi Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite (USAID). Coaliţia nou formată susţine obiectivele stabilite de către OMS pentru a controla sau eradica zece dintre cele 17 boli tropicale neglijate, până în 2020. Obiectivele OMS includ eradicarea a cinci boli – filarioza limfatică (elefantiazis), viermele de guinee, trahoma, boala somnului şi lepra, alături de controlul a încă cinci boli – viermi intestinali transmisibili prin sol, schistosomiasis, cecitatea de râu (oncocercoza), boala lui Chagas şi leishmanioza.
Andrew Witty, CEO GSK, declară: “Sunt încântat să anunţ că GSK este parte a acestui efort comun prin care dorim să ajutăm viitoarele generaţii să scape de povara bolilor tropicale neglijate. Susţinem în totalitate viziunea plină de curaj a OMS şi suntem dedicaţi rolului nostru de a sprijini extinderea globală a programelor de intervenţie pentru boli care pot fi controlate şi chiar eliminate prin tratamente existente şi pentru a impulsiona cercetarea şi dezvoltarea unor noi medicamente pentru boli care nu au încă tratament. Prin acest nou parteneriat avem atât mijloacele cât şi energia de a da o lovitură decisivă bolilor care afectează cele mai sărace ţari ale lumii.”
În linie cu obiectivele stabilite, GSK şi-a extins programul de donaţii către OMS pentru un medicament care tratează două boli neglijate şi şi-a consolidat angajamentul privind intensificarea eforturilor de cercetare şi dezvoltare a noi tratamente.
De asemenea, GSK îşi reafirmă angajamentul de a furniza medicamentele necesare pentru a eradica filarioza limfatică la nivel global, până în 2020. Compania donează în prezent 600 de milioane de tablete anual către OMS, pentru a preveni transmiterea filariozei limfatice, donaţia realizată până acum fiind de peste două milioane de doze. Între 2000 şi 2010, GSK a oferit peste 2,6 miliarde de doze ale aceluiaşi produs către 58 de ţări. Beneficiul economic al programului pentru filarioză limfatică este estimat la peste 24 de miliarde de dolari, numai între anii 2000-2007.
În plus, GSK investeşte permanent în propriul program de cercetare şi dezvoltare dedicat bolilor care afectează în special ţările în curs de dezvoltare, inclusiv bolile tropicale neglijate. Portofoliul GSK din cercetare şi dezvoltare include proiecte pentru noi produse destinate bolii Chagas, febrei dengue, tripanosomiazei africană şi leishmaniozei.
Sursa: Televiziunea medicala