In ultimii ani, tot mai multe cazuri de infectie cu virusul Papiloma Uman (HPV), transmisa pe cale sexuala, apar la fetele tinere. Pentru a preveni ulterior complicatiile cum ar fi cancerul de col uterin, este bine ca tinerele sa respecte masurile de protectie si, la cele mai mici semne, sa se prezinte la medicul specialist.
Cuprins:
Virusul Papiloma Uman (HPV) – cauze
Infectia cu virusul Papiloma Uman (HPV) este destul de raspandita, calea de transmitere principala este cea sexuala. In unele cazuri se mai poate transmite si din bazine de inot, wc-uri publice, dar aceste cai sunt mai rare. In principiu ne intereseaza aceasta infectie datorita legaturii sale cu cancerul de col uterin. Nu este adevarata afirmatia ca toate persoanele care au aceste tipuri de Papiloma virus vor dezvolta in timp cancer de col uterin. Depinde foarte mult evolutia acestei boli si de imunitatea organismului.
Virusul Papiloma Uman (HPV) – simptome
Exista mai multe tipuri de virus Papiloma Uman (HPV), unele sunt cu tropism spre organele genitale, iar celelalte au tropism cutanat. Condilomatoza, pacienta le poate observa la ea sau partener, aceasta poate sa creasca si sa deranjeze, motiv pentru care pacienta se prezinta la control si se iau masurile de tratament sau ele pot sa dispara daca imunitatea este corespunzatoare.
“Atunci cand avem de-a face cu virusuri cu tropism la nivelul colului uterin care sunt incriminate in cancerul de col uterin, ele nu dau simptomatologiei pacientei. Diagnosticul se poate stabili numai dupa ce se recolteaza o proba speciala prin care se poate stabili exact ca este prezenta infectia de papiloma virus si cu care tip de papiloma virus.”, spune dr. Elena Bernad, medic primar obstetrica-ginecologie, Maternitatea Bega.
Infectia odata contactata trebuie tinuta sub control pentru a preveni eventual instalarea unui cancer.
Condiloamele sunt formatiuni ca si conopida care se descriu de obicei la nivelul perineului, la intrare in vagin sau la nivel anal. Pacientei pot da o reactie de arsura. In functie de pozitionarea leziunilor, ele pot sa fie incomode atunci cand poarta un pantalon mai strans, motiv pentru care se adreseaza medicului.
Virusul Papiloma Uman (HPV) – tratament
Depinde foarte mult evolutia acestei infectii, de imunitatea organismului. Daca imunitatea este scazuta, acest virus este comparat cu herpesul.
Odata contactata infectia, organismul ramane cu ea, dar reuseste sa o tina sub control. Majoritatea cazurilor depistate cu Papiloma Virus (HPV) sunt fete tinere care, la un moment dat se depisteaza prezenta acestui HPV dupa un interval de timp, la repetarea probei de laborator, proba iese negativa.
Virusul Papiloma Uman (HPV) – prevenire
Ca masura de prevenire, medicii recomanda folosirea prezervativului. O femeie care este identificata cu virusul Papiloma Uman (HPV) are recomadarea de a efectua un Papanicolau la 6 luni, sau la 1 an. Studiile arata ca pana la dezvoltarea cancerului de col uterin sunt necesari 10 ani.
autor: Liana Gorun