Consilierea juridică a pacienţilor oncologici şi a aparţinătorilor acestora reprezintă un element deosebit de important şi o completare binevenită a asistenţei medicale şi a celei paramedicale. Asociaţia Medisprof din Cluj Napoca trage un semnal de alarmă asupra rolului consilierii juridice a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, unul dintre obiectivele sale fiind acordarea de asistenta juridică pacienţilor oncologici şi personalului medical specializat, precum şi susţinerea intereselor bolnavilor de cancer în fata organismelor statului.
Cancerul deţine un loc primordial în topul bolilor cronice, în rândul pacienţilor oncologici existând persoane din toate categoriile sociale, care de cele mai multe ori sunt nevoite să se confrunte cu elemente sau proceduri necunoscute ce ţin de sfera juridică.
„Considerăm că este esenţial ca în acelaşi loc unde pacienţii găsesc asistenta medicală, să se vină în întâmpinarea lor cu îndrumări care să le uşureze contactul cu autorităţile, cu răspunsuri care să le clarifice nedumeririle legate de unele prevederi legale care li se adresează, cu elucidări în variate probleme sociale cu care se confruntă” afirma jurist Alexandra Bondor, voluntar în cadrul Asociaţiei Medisprof.
Deşi deficitara în mare parte, legislaţia României protejează pacienţii de abuzuri venite atât din partea personalului medical, cât şi din partea altor persoane cu care această categorie vulnerabilă vine în contact. Probleme delicate precum respectarea confidenţialităţii, încadrarea într-un grad de handicap, uşurarea accesului la medic sau posibilitatea angajării unui asistent personal, sunt exemple care, odată cunoscute sau chiar soluţionate, pot oferi confort nesperat pentru cei în cauză. Dar pentru că materializarea drepturilor pacienţilor presupune de cele mai multe ori îndeplinirea unor proceduri destul de complicate, mulţi dintre aceştia aleg să ignore ceea ce legea, cu toate lipsurile ei, le oferă.
Asociaţia Medisprof a considerat necesară existenţa unei persoane care, având cunoştinţele necesare şi urmărind dinamica legislaţiei, să poată căuta soluţii la îndemână fiecărui pacient oncologic şi a aparţinătorilor săi.
„Un minim efort de empatizare cu oamenii cu care interacţionam zi de zi ne dezvăluie faptul că problemele lor nu se opresc la cele majore legate de boală, ci cuprind o arie mult mai extinsă. Iar rezolvarea celor care par minore poate oferi un confort neaşteptat, speranţă şi o mai bună calitate a vieţii” a concluzionat dr Carolina Udrea, membră a comitetului director al Asociaţiei Medisprof.
Asociaţia Medisprof a fost înfiinţată în anul 2011 în Cluj Napoca, unul dintre principalele sale obiective pe parcursul dezvoltării fiind sprijinirea şi îmbunătăţirea reţelei medicale oncologice din România. Prin activitatea desfăşurată asociaţia vine în completarea pachetului de servicii medicale oferite de clinică Medisprof, acordând consultanta juridică de către o persoană autorizată şi specializată.
Sursa: Televiziunea Medicala