Imunitatea la copii: Alimentatie sanatoasa, cel putin o masa de fructe si legume, apa plata in locul sucurilor carbogazoase, evitarea fast-foodu-rilor, inghetatelor cu coloranti sau a altor produse cu coloranti. Toate acestea dau tulburari digestive si potentiale raceli.
“Vitaminele si mai ales alimentele bogate in vitamina C de pe parcursul primaverii si verii ne fac sa avem un bagaj destul de bun la intrarea in toamna si iarna. Iarna este anotimpul la care trebuie suplimentate citricele. Dar daca in timpul verii nu respectam aceste indicatii si in loc sa mancam fructe si sa ne bucuram de soare la orele potrivite, stam in casa si mancam hamburger atunci copilul intra in scoala cu un bagaj vitaminic precar si fara niste conditii care sa il apere de valul de germeni cu care se poate confrunta.”, a spus dr. Mihai Gafencu, medic pediatru.
Un alt factor important care ne afecteaza imunitatea este igiena pentru a se evita astfel eventuale complicatii
“Lucrurile sunt tinute sub control daca in colectivitatile de copii se respecta anumite standarde cum ar fi aerisirea locurilor in care se desfasoara activitatile, evitarea unor covoare si a unor locuri care adapostesc de fapt si germeni, dar mai ales parazitii, unii dintre ei dau chiar alergii. Trebuie respectate si programele de vaccinare.”, adauga dr. Mihai Gafencu, medic pediatru.
Cele mai frecvente boli care apar toamna sunt infectiile respiratorii virale, iar in colectivitati acestea se raspandesc foarte rapid.
“Le tratam cu simptomatice, in niciun caz nu ne aruncam asupra lor si bombardam cu antibiotice ca sa creeam numai rezistenta, o alta mare greseala a tagmei medicale din Romania. Sunt indicate medicamente, poate chiar din plante, picaturile de nas, siropuri si cateva dezinfectante orofaringiene si sa suplimentam cu vitamina C.”, adauga dr. Mihai Gafencu, medic pediatru.
“Singurul tratament antiinflamator pe care putem sa il acceptam este ibuprofenul care administrat cum trebuie si nu doar in episoadele febrile probabil va avea actiunea buna de scadere a inflamatiei.” spune dr. Mihai Gafencu, medic pediatru.
Orice simptom care ne ingrijoreaza nu trebuie tratat cu superficialitate, indicatia fiind prezentarea la un serviciu medical.
“Sfaturile legate de atitudinea parintilor pot sa fie prioritizate. In momentul in care febra depaseste 38.5 grade recomandarea ar fi ca dupa administrarea unui antitermic indicat sa se prezinte la un serviciu medical. Daca este vorba de o alergie trebuie sa ne gandim ca trebuie sa avem in casa un antihistaminic.”, adauga dr. Mihai Gafencu, medic pediatru.
“Daca ne confruntam cu o afectiune digestiva, o enterocolita, uneori poate sa fie virala. Noi avem virusuri pe care le numim entorovirusuri care pot sa debuteze ca o raceala, dar pot fi insotite si de diaree.”
La intrarea in colectivitate, afectiunile cele mai frecvente sunt virozele respiratorii, si afectiunile digestive si alergiile la ambrozie.
autor: Liana Gorun