Ora 4 va deveni ora 3, în noaptea de sâmbătă pe duminică.
În România, ora de vară a fost introdusă inițial în 1932, iar până în 1940 ora de vară funcționa între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Din 1941 până în 1979, trecerea la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, a fost reluată, iar din 1997 România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie. Ideea adăugării unei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii să se poată folosi mai mult de lumina solară, naturală. Specialiștii recomandă renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. În România nu s-a luat până acum nicio decizie oficială în acest sens.
Cum ne afectează schimbarea orei
Potrivit studiilor medicale, după schimbarea orei, unele persoane se pot confrunta cu insomnii, pot fi mai irascibile și pot avea probleme de concentrare.
Ciprian Băcilă, medic primar psihiatru: „Persoanele vulnerabile pot resimți anumite simptome cum ar fi: iritabilitate, irascibilitate, toleranță scăzută la frustrare, defazarea ritmului somn-veghe, ușoare stări de anxietate, uneori modificări ale dispoziției și uneori scăderea elanului vital”.
Oamenii de știință spun că unele persoane reușesc să se adapteze la noul program, după aproximativ patru săptămâni.
Pentru a evita apariția simptomelor cauzate de schimbarea orei, specialiștii recomandă să facem cât mai mult sport, iar seara, înainte de culcare să facem o baie fierbinte, după care să citim o carte. De asemenea este recomandat să nu consumăm cafea sau ciocolată înainte de somn.
1 Comment
Pingback: În acest weekend se schimbă ora! Cum ne afectează • VoxMedical | Viata si sanatate